Γλυκό κεράσι

Σημείωση: Η αρμπαρόριζα ή το κιούλι, όπως το λέμε στην Κύπρο, είναι ένα παραδοσιακό φυτό των κήπων μας, είτε στο έδαφος είτε σε γλάστρες και ευδοκιμεί πολύ στα ζεστά κλίματα, αλλά όχι σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το βοτανικό της όνομα είναι πελαργόνιο (Pelargonium) και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα γεράνια (τα Γερανιώδη και κατάγεται από την Αφρική. Το όνομα πελαργόνιο του το έδωσε ο βοτανολόγος Johannes Burman το 1738, από τον «πελαργό», επειδή μέρος του άνθους του (έτσι νόμισε τουλάχιστον!) θυμίζει το ράμφος του πουλιού. Εκτός από την κουζίνα, τα φύλλα του χρησιμοποιούνται και στην αρωματοποιεία.

Συστατικά
1 κιλό μεγάλα σφικτά κεράσια (τα άσπρα είναι τα καλύτερα, αυτά που στην Κύπρο λέμε γαλλικά),
1 κιλό ζάχαρη,
1 φλ. νερό,
½ φλ. ασβέστης (δες σημείωση «Γλυκό φλούδα καρπουζιού»),
1/3 φλ. χυμός λεμονιού + 1 κουταλιά χυμός επιπλέον,
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα (κιούλι, δες σημείωση)
Βήματα

Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τα κεράσια. Διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να τα καλύπτει, σε μια μη μεταλλική λεκάνη, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μείνουν για 2 ώρες (για να σφίξουν και να μην λιώνουν στο ψήσιμο). Ύστερα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά, πολλές φορές, με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

Αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια των κερασιών και τα βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού για 2 ώρες. Στο μεταξύ, βράζετε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα ανακατεύοντας για να λιώσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να κάνει τις πρώτες φουσκάλες,  την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Στραγγίζετε καλά τα κεράσια και τα ρίχνετε στο σιρόπι. Προσθέτετε μέσα την αρμπαρόριζα, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κοχλάσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του (όταν ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό να κάνει μπαλίτσες πριν διαλυθεί). Προσθέτετε τον επιπλέον χυμό λεμονιού, αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ