Γλυκό καρυδάκι

Στα παλαιότερα χρόνια τα νεαρά κορίτσια απεδείκνυαν στους επίδοξους  γαμπρούς ότι ήταν νοικοκυρές, του σπιτιού που λέμε, από το πόσο καλά και νόστιμα ήταν τα γλυκά κουταλιού που έφτιαχναν. Το δημοφιλέστερο ήταν το καρυδάκι γιατί θέλει περισσότερη… μαστοριά από τα άλλα.

Ευχαριστούμε την κ. Επιστήμη Λέφου από το εστιατόριο “Αγιος Αμβρόσιος” στην Κοφίνου που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή για το νοστιμότατο, τραγανό καρυδάκι της.

Συστατικά
20-25 καρυδάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 λεμόνια ο χυμός
½ φλ. ασβέστης
4-5 ξυλάκια κανέλας
8-10 καρφάκια γαρίφαλα
Βήματα

Ξεφλουδίζετε τα καρυδάκια και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό, να τα σκεπάζει. Καθημερινά, για έξι μέρες, πρωί και βράδυ αλλάζετε το νερό.

Βάζετε μπόλικο καθαρό νερό στο μπολ και διαλύετε μέσα τον ασβέστη. Τοποθετείτε προσεκτικά τα καρυδάκια και τα αφήνετε για 3 ώρες. (Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει). Κατά διαστήματα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να διαλύεται ο ασβέστης.

Ακολούθως, τα ξεπλένετε καλά και τα τρυπάτε. Μπήγετε δηλαδή ένα μεταλλικό σουβλάκι (σμίλα) στο σημείο (οπή) του κοτσανιού και τρυπάτε μέχρι την απέναντι πλευρά. Μετά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε μπόλικο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (βάζετε σε ένα καρυδάκι ένα μεγάλο βελόνι και το ανασηκώνετε. Αν πέσει το καρυδάκι, τότε είναι έτοιμο).

Στη συνέχεια, τα βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και το χυμό από 2 λεμόνια. Τα αφήνετε για 2 ώρες και τα σουρώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Τοποθετείτε μέσα προσεκτικά τα καρυδάκια (να μην ακουμπά το ένα στο άλλο). Μόλις κοχλάσει το σιρόπι σβήνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την κρατάτε στην άκρη.

Την επόμενη μέρα την ξαναβάζετε στη φωτιά, προσθέτετε τα γαρίφαλα και τα ξυλάκια κανέλας και μόλις κοχλάσει το σιρόπι σβήνετε τη φωτιά. Αν χρειαστεί τα ξαφρίζετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την κρατάτε στην άκρη. Την τρίτη ημέρα, τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνετε το χυμό από 1 λεμόνι και τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν.

Τα μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία γεμίζετε μέχρι το πώμα με σιρόπι. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τυχόν φυσαλίδες, κλείνετε τα βάζα και τα αναποδογυρίζετε για 1 ώρα. Φυλάσσετε το γλυκό στο ψυγείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ