Γλυκό χρυσόμηλο

Τα ξακουστά χρυσόμηλα του Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας. Το μυστικό είναι να βρείτε στην αγορά άγουρα, αλλά όχι πράσινα χρυσόμηλα (βερίκοκα). Αν είναι ώριμα τα χρυσόμηλα, τότε δεν μπορούν να γίνουν γλυκό, αλλά .
Υλικά
1 κιλό χρυσόμηλα (βερίκοκα) άγουρα
1 κιλό ζάχαρη
½ φλ. ασβέστης
3-4 λεμόνια ο χυμός
4-5 μεγάλα φύλλα κιούλι (αρμπαρόριζα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλένετε τα χρυσόμηλα, τα στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους: Μπήγετε μια μακριά φουρκέτα ή ένα κατσαβίδι στο σημείο (οπή) του κοτσανιού και σπρώχνετε προσεκτικά για να βγει το κουκούτσι από την αντίθετη πλευρά. Αν το κουκούτσι δυσκολεύεται να βγει, τότε με ένα μαχαίρι χαράσσετε λίγο τη μύτη του χρυσόμηλου. Στη συνέχεια, τα ξεφλουδίζετε.
  2. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε μπόλικο νερό, διαλύετε τον ασβέστη και βάζετε μέσα τα χρυσόμηλα. (Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει). Τα αφήνετε για 2 ώρες και κατά διαστήματα τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να διαλύεται ο ασβέστης. Στη συνέχεια, τα ξεπλένετε καλά, τα βάζετε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και ρίχνετε μέσα μπόλικο ζεστό νερό. Τα αφήνετε για 10 λεπτά και τα στραγγίζετε.
  3. Ακολούθως, προσθέτετε μπόλικο νερό από τη βρύση και βάζετε μέσα το χυμό από 2-3 λεμόνια. Τα αφήνετε για άλλες 2 ώρες και τα σουρώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη. Τη βάζετε στη φωτιά και βράζετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τοποθετείτε μέσα προσεκτικά τα χρυσόμηλα (καλύτερα να βάλετε μια μεγάλη κατσαρόλα για να μην ακουμπά το ένα στο άλλο). Μόλις κοχλάσει το σιρόπι σβήνετε τη φωτιά.
  4. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την κρατάτε στην άκρη. Την επόμενη μέρα την ξαναβάζετε στη φωτιά, προσθέτετε  το κιούλι και μόλις κοχλάσει το σιρόπι σβήνετε τη φωτιά. Αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Ξανασκεπάζετε την κατσαρόλα και την  κρατάτε στην άκρη.
  5. Την τρίτη ημέρα τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνετε το χυμό από 1 λεμόνι και τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Μεταφέρετε τα χρυσόμηλα σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία γεμίζετε μέχρι το πώμα με σιρόπι.

    Ευχαριστούμε την κ. Επιστήμη Λέφου από το εστιατόριο “Αγιος Αμβρόσιος” στην Κοφίνου που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή για το νοστιμότατο, τραγανό καρυδάκι της.

Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ