Μηλόπιτα με αμυγδαλόπαστα

ΥΛΙΚΑ

Για τα μήλα:

1 ½ κιλό κίτρινα μήλα (μετρημένα ακαθάριστα)

χυμό από 1 λεμόνι

3 κουταλιές μαλακή καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική

½ κουταλάκι κανέλα

2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο

2 κουταλιές κορν φλάουερ

Για τη ζύμη:

3 ¾ φλ. αλεύρι Φαρίνα

½ κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας ή ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

375 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε κύβους

6 κουταλιές παγωμένο νερό

Για την αμυγδαλόπαστα:

1 φλ. αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα

1/3 φλ. μαλακή καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική

2 μεγάλα αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τα μήλα: Τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε τέταρτα και στη συνέχεια σε φέτες 2-3 χιλιοστών περίπου. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα. Τα αφήνετε κατά μέρος να κατεβάσουν τα ζουμιά τους. Μπορείτε αν θέλετε να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι 12 ώρες.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Θα χρειαστείτε ένα ορθογώνιο ταψί 25X39 εκ. και ύψος 2 εκατοστά. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης. Είναι πολύ βολικά.

Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη κρυσταλλική και μπέικιν πάουντερ στον κάδο ενός food processor με μεταλλικές λεπίδες (βλ. σημείωση). Αλέθετε για λίγο μέχρι να αναμιχθούν. Προσθέτετε τη βανίλια και το κρύο βούτυρο σε κυβάκια. Αλέθετε σε δυνατή ταχύτητα, σταματώντας κάθε τόσο να ελέγχετε τη ζύμη σας. Θέλετε να αλέσετε μέχρι το βούτυρο να είναι σε κομμάτια μικρού μπιζελιού. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα σας αν χρειαστεί (η ζύμη είναι αρκετή) και αλέθετε μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέτετε το νερό και αλέθετε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να μαζεύει. Βάζετε το μίγμα στον πάγκο εργασίας και το μαζεύετε με τα χέρια σας μέχρι να δημιουργηθεί μια μπάλα. Παίρνετε το 1/3 από το ζυμάρι και το τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη. Αν ο καιρός είναι ζεστός, το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Βάζετε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο εργασίας. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού σας. Τοποθετείτε το ταψί ανάποδα πάνω στο ζυμάρι σας. Βάζετε το ένα σας χέρι κάτω από το αντικολλητικό χαρτί και το άλλο στο ταψί. Με μια κίνηση γυρίζετε το ζυμάρι και το ταψί ανάποδα έτσι ώστε το ζυμάρι με το χαρτί να είναι στο ταψί σας. Γεμίζετε το χαρτί με φασόλια ή ρύζι και μεταφέρετε το ταψί στον φούρνο. Ψήνετε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 5 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 12 ώρες.

Για την αμυγδαλόπαστα: Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και τα αλέθετε καλά μαζί με τα 2 είδη ζάχαρης. Προσθέτετε στο μπλέντερ τα αβγά και αλέθετε να αναμιχθούν. Το μίγμα θα μοιάζει με μαλακό φιστικοβούτυρο.

Φτιάχνετε τη μηλόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Αν έχετε βάλει την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο, τότε τη βγάζετε να μαλακώσει. Βάζετε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο εργασίας και ανοίξετε το ζυμάρι στο μέγεθος περίπου της επιφάνειας του ταψιού σας. Με ένα κυκλικό κόπτη πίτσας κόβετε λωρίδες 1 ½ -2 εκ.

Στραγγίζετε τα μήλα σε ένα μπολ και βάζετε τα ζουμιά τους σε ένα μικρό τηγανάκι μαζί με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει μέχρι να καραμελώσει. Ανακατεύετε τα μήλα με το κορν φλάουερ και περιχύνετε με το καραμελωμένο μίγμα από το τηγανάκι. Ανακατεύετε καλά.

Απλώνετε την αμυγδαλόπαστα στη ζύμη, να καλυφθεί όλη η βάση. Βάζετε από πάνω τα μήλα.

Βάζετε διαγώνια λωρίδες από το ζυμάρι σε απόσταση 1 εκατοστού περίπου. Δεν πειράζει καθόλου αν μια λωρίδα δεν είναι αρκετά μακριά, μπορείτε να την ενώσετε με μια άλλη. Θα σμίξουν στο ψήσιμο.

Ψήνετε τη μηλόπιτα για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημ.1: Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη και στο χέρι ως εξής. Βάζετε το αλεύρι και τα υπόλοιπα στεγνά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Με τα δάκτυλά σας ρυζιάζετε το βούτυρο μέχρι να μείνουν μικρά κομματάκια. Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι τα υλικά να μαζέψουν και να δημιουργηθεί ζύμη.

Σημ. 2: Επειδή ψήνετε εκ των προτέρων τη βάση της μηλόπιτας, μπορεί να κοκκινίσει πολύ η περίμετρος της μηλόπιτας στο δεύτερο ψήσιμο. Αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με δύο τρόπους. 1. Θα σκεπάσετε περιμετρικά με ένα ασημόχαρτο. 2. Πριν να βάλετε τις λωρίδες ζυμαριού πάνω στα μήλα, βάζετε περιμετρικά πάνω στο χείλος της μισοψημένης ζύμης. Έτσι, η μηλόπιτα σας θα βγει και πιο όμορφη. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ