Μαρμελάδα σύκο

Η γεύση σμίγει με το χρώμα και την υφή και φτιάχνουν ένα τέλειο έδεσμα για το πρωινό ή και για άλλες ώρες. Να θυμάστε τα σύκα που θα αγοράσετε πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά.

Συστατικά
1 κιλό μαύρα, ώριμα αλλά όχι μαλακά σύκα
2 φλ. ζάχαρη
1 μικρό πορτοκάλι, το ξύσμα και ο χυμός
1 λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός
Βήματα

Βάζετε τα σύκα σε μια λεκάνη, τα περιχύνετε με ζεστό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Κόβετε και αφαιρείτε τους μίσχους των σύκων (χωρίς να τα ξεφλουδίσετε) και τα κόβετε σε φετάκια κατά μήκος. Τα βάζετε σε μια βαριά κατσαρόλα (εμαγιέ ή ανοξείδωτη), προσθέτετε τη ζάχαρη και τα περιχύνετε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Ρίχνετε πάνω το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού και τα ανακατεύετε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι. Τα κρατάτε στην άκρη για ½ τουλάχιστον ώρα, μέχρι 4 ώρες.

Στο μεταξύ, αποστειρώνετε τα βαζάκια και βάζετε στην κατάψυξη 2-3 πιατάκια του καφέ (για να ελέγξετε ύστερα αν έδεσε η μαρμελάδα).

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε το βράσιμο για 15-20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα της μαρμελάδας και να δέσει. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, βάζετε ένα κουταλάκι σε ένα παγωμένο πιατάκι: Αν δεν πήζει ώστε να κρατά το σχήμα της και είναι ρευστή, τότε χρειάζεται ακόμη βράσιμο και θα πρέπει να συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά και να επαναλάβετε το τεστ.

Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να φτάνετε μέχρι το στόμιο (να είναι 1-1 ½ εκ. πιο κάτω). Τα κλείνετε και τα κρατάτε σε δροσερό, σκιερό μέρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ