Λαγάνες

Συστατικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 ½ φλ. νερό χλιαρό
1 κουταλιά γλυκάνισο
1 φακελάκι ξηρή µαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι µαχλέπι αλεσµένο
1 κοφτό κουταλάκι µαστίχα αλεσµένη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. σησάµι
1 κουταλάκι µαυρόκοκκο
Βήματα

Σε ένα µπολ βάζετε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύετε να διαλυθεί η µαγιά. Την αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Βάζετε το υπόλοιπο χλιαρό νερό (1½ φλ.) σε ένα µπολ και προσθέτετε το γλυκάνισο. Αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά και σουρώνετε.

Σε ένα µεγάλο µπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και βάζετε το αλάτι, το µαχλέπι, τη µαστίχα και ανακατεύετε. Ρίχνετε το λάδι και ρυζιάζετε. Βάζετε τη µαγιά και λίγο – λίγο το τσάι γλυκάνισου.
Ζυµώνετε και πλάθετε τη ζύµη σε µπάλα. Σκεπάζετε το µπολ µε πετσέτα και µε µία κουβέρτα. Αφήνετε τη ζύµη σε ζεστό µέρος για περίπου 1 – 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζετε τη ζύµη στον πάγκο εργασίας σας και ζυµώνετε για 2-3 λεπτά. Τη χωρίζετε σε 3-4 µέρη. Παίρνετε ένα – ένα κοµµάτι και το ανοίγετε µε τον πλάστη σε οβάλ σχήµα.

Λαδώνετε δύο αντικολλητικά ταψιά και τοποθετείτε µέσα τις λαγάνες. Βρέχετε τα δάχτυλά σας και κάνετε βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνειά τους.

Βάζετε λίγο νερό σε ένα µπολ και µουλιάζετε το σησάµι. Το σουρώνετε και το αναµιγνύετε µε τον µαυρόκοκκο. Αλείφετε τις λαγάνες µε νερό και πασπαλίζετε µε το σησάµι.

Το πιέζετε να κολλήσει καλά επάνω στις λαγάνες. Σκεπάζετε τα ταψιά µε πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τις λαγάνες σε ζεστό µέρος να φουσκώσουν για 40-60 λεπτά.
Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσουν ξεροψηµένες. Βάζετε τις λαγάνες σε σχάρα να κρυώσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ