Στέικ πιπεράτο

Σημείωση – Πλάκα ψησίματος:

Τα στέικ, τα μπέργκερ κ.ά. ψήνονται καλύτερα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Όταν είναι καλά προθερμασμένη και ύστερα αλειμμένη με λίγο λάδι, είναι ιδανική για να στεγανοποιήσει την επιφάνειά τους, έτσι που να μη βγάλουν ζουμί και να γίνουν στεγνά και σκληρά. Υπάρχουν στην αγορά πλάκες, μάλιστα με αντικολλητική επικάλυψη, που μπαίνουν πάνω από σχάρα στη φουφού, αλλά και στην γκαζιέρα πάνω σε δυο μάτια.

Συστατικά
4 στέικ αντρεκότ (κόντρα φιλέτο ή «λούντζα», Rib-Eye χωρίς κόκαλο) πάχους 2 ½ εκ. περίπου ή φιλέτο,
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή ηλιανθέλαιο,
1 κουταλιά χοντροτριμμένοι ανάμικτοι σπόροι πιπεριού (μαύρο, άσπρο, πράσινο, ροζ),
λίγο λάδι για τη σχάρα,
αλάτι,
προαιρετικά μια πλάκα για ψήσιμο (δες σημείωση) και χρονόμετρο
Βήματα

Περίπου ½ ώρα πριν το ψήσιμο, βγάζετε τα στέικ από το ψυγείο και τα κρατάτε σκεπασμένα για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε την ψησταριά σε δυνατή φωτιά (High heat) αν είναι με γκάζι ή ετοιμάζετε τα κάρβουνα, βάζοντας πάνω τη σχάρα για να ζεσταθεί καλά.

Στεγνώνετε προσεχτικά τα στέικ με απορροφητικό χαρτί (δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία), τα αλείφετε με το λάδι από όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνετε. Ύστερα, τα πασπαλίζετε με αλάτι και χοντροτριμμένους σπόρους πιπεριού «κολλώντας» τους απάνω και πιέζοντάς τους ιδιαίτερα στα πλαϊνά των στέικ.

Λαδώνετε ελαφρά τη ζεστή σχάρα ή πλάκα και τα βάζετε απάνω. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσει η κάτω τους πλευρά, για 4-5 λεπτά και μετά τα γυρίζετε. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-5 λεπτά (για ελαφρύ/μέτριο ψήσιμο), για 5-7 λεπτά (για μέτριο ψήσιμο) και για 7-8 λεπτά για μέτριο ψήσιμο/σχεδόν καλοψημένα. 

Βγάζετε τα στέικ πάνω σε πιατέλα και τα σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Τα αφήνετε να μείνουν για 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε απάνω στο καθένα, από ένα κομμάτι αρωματικό βούτυρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ