ΑρχικήΚρέαςΜοσχάρι/ΒοδινόΣτέικ πιπεράτο φλαμπέ (Steak au poivre flambé)

Στέικ πιπεράτο φλαμπέ (Steak au poivre flambé)

TIP: “Αν θέλετε, μπορείτε να μην πασπαλίσετε τα στέικ με μαύρο πιπέρι και να τα ψήσετε απλά (με αλατοπίπερο). Ύστερα, βάζετε πράσινο πιπέρι στη σάλτσα (Steak au poivre vert).”

Συστατικά
4 στέικ είτε κόντρα φιλέτο (Rib-eye) είτε φιλέτο (μπον φιλέ) πάχους 2½-3 εκ. περίπου σε θερμοκρασία δωματίου,
2 κουταλιές μαύρο,
χοντροτριμμένο πιπέρι,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
1/2 φλ. μπράντι,
1 φλ. ζωμό βοδινού (σπιτικός ή φτιαγμένος με ένα κομματάκι κύβο),
1 φλ. κρέμα γάλακτος,
1-2 κουταλιές στραγγισμένο πράσινο πιπέρι (προαιρετικά),
αλάτι
Βήματα

Αλατίζετε τα στέικ και ύστερα τα πασπαλίζετε με το χοντροτριμμένο πιπέρι, πιέζοντάς το με τα δάχτυλα να κολλήσει καλά παντού. Ζεσταίνετε καλά μέχρι να κάψει ένα βαρύ τηγάνι, λιώνετε μέσα το βούτυρο με το ελαιόλαδο προσθέτετε τα στέικ και τα ψήνετε όσο θέλετε: για rare (ελαφρά ψημένο) 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, για medium (μέτρια ψημένο) 3-5 λεπτά και για well done (καλοψημένο) 2-3 λεπτά περισσότερο. Όταν τα στέικ είναι σχεδόν έτοιμα, ζεσταίνετε λίγο σε ένα μπρικάκι το μπράντι, το ανάβετε και τα περιχύνετε. Αφήνετε να καταλαγιάσουν οι φλόγες και τα βγάζετε από το τηγάνι.

Ρίχνετε στο τηγάνι το ζωμό βοδινού και τον βράζετε μέχρι να εξατμιστεί ο μισός. Ύστερα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το πράσινο πιπέρι (αν θα βάλετε) και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας μέχρι να κοχλάσει η σάλτσα. Ελέγχετε το αλάτι, επιστρέφετε στο τηγάνι τα στέικ για 1 λεπτό για να ξαναζεσταθούν και τα σερβίρετε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ