Στέικ πιπεράτα

Συστατικά
4 κομμάτια βοδινό φιλέτο (μπον φιλέ), βάρους 180-200 γρ. περίπου το καθένα, καλά καθαρισμένα από τις ίνες τους,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
3/4 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
3 κουταλάκια χοντροτριμμένο πιπέρι (άσπρο και μαύρο ή μόνο μαύρο),
2 κουταλάκια στραγγισμένο πράσινο πιπέρι από βαζάκι σε άρμη (αν θέλετε, τα κοπανίζετε ελαφρά),
2 κουταλάκια μουστάρδα Dijon,
1 φλ. κρέμα γάλακτος,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα

Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, τα στέικ πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό τα βγάζετε για τουλάχιστον 20 λεπτά από το ψυγείο πριν τα ψήσετε. Τα αλείφετε με το λάδι, τα αλατίζετε και τα πασπαλίζετε με το χοντροτριμμένο πιπέρι, πιέζοντάς το να κολλήσει καλά στην επιφάνειά τους.

Ζεσταίνετε μέχρι να κάψει ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, που μια σταγόνα νερό που θα ρίξετε μέσα να «τσιτσιρίζει» και να εξατμίζεται αμέσως. Ψήνετε μέσα τα στέικ στα γρήγορα και να τα γυρίζετε μόνο μια φορά στο μέσο του ψησίματος. Χρησιμοποιήστε ένα ρολόι για χρονόμετρο: Για rare (ελαφρά ψημένα) 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, για medium (μέτρια ψημένα) 3 λεπτά από την κάθε πλευρά και για well done (καλοψημένα) το πολύ 5 λεπτά. Περισσότερο ψήσιμο θα κάνει το στέικ πολύ σκληρό. Μετά τα 2 λεπτά ψησίματος χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο, όμως όταν θα τα γυρίσετε, θα την ξαναδυναμώσετε και θα την ξαναχαμηλώσετε αν θα τα ψήσετε για περισσότερο από 2 λεπτά. Τα βγάζετε σε ζεστή πιατέλα και τα σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνετε το κρασί στο τηγάνι και το αφήνετε να εξατμιστεί μέχρι το μισό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα σπόρια του πράσινου πιπεριού και ύστερα ανακατεύετε μέσα με το σύρμα τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε τη σος να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά και να δέσει ελαφρά, ελέγχετε το αλατοπίπερο και περιχύνετε τα στέικ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ