Οβελίας

TIP
Μην μπείτε στον πειρασμό να
τσιμπλογάτε κόβοντας πετσούλα από τον οβελία πριν ψηθεί εντελώς, γιατί αυτή τον προστατεύει
για να μη στεγνώσει.

Συστατικά
1 αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος (γύρω στα 10-12 κιλά), χωρίς κεφάλι καλύτερα     (το αρνάκι των 9 κιλών θα στεγνώσει και το ψαχνό του θα είναι λιγοστό),
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
ρίγανη,
ελαιόλαδο και λεμόνια για λαδολέμονο,
10 περίπου κιλά κάρβουνα για το ψήσιμο,
λεπτό, γερό σύρμα και μεγάλη βελόνα.
Βήματα

Ξεκινάτε τη διαδικασία από το Μεγάλο Σάββατο (από το πρωί), για να δώσετε την ευκαιρία στο αρνάκι (ή το κατσικάκι) να στραγγίσει καλά.

Το πλένετε προσεχτικά μέσα κι έξω για να φύγουν οι τρίχες του, μοιράζετε 2 λεμόνια και το τρίβετε καλά, απ’ όλες τις μεριές.

Ύστερα, αναμιγνύετε σε ένα μπολάκι αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη και το πασπαλίζετε με το μίγμα μέσα κι έξω.

Για να το σουβλίσετε, το βάζετε σε ένα τραπέζι και περνάτε τη σούβλα ξεκινώντας από το πίσω μέρος του και φτάνοντας διάμεσα του λαιμού στο μέρος του κεφαλιού (αν το κεφαλάκι είναι πάνω, χρειάζεται πολλή δύναμη για να τρυπήσει το κρανίο και να βγει η σούβλα από το στόμα).

Σπρώχνετε το σφάγιο μέχρι να φτάσει στη μέση της σούβλας και ύστερα μπήγετε τη «δίαινα» (τη μεταλλική πιρούνα με βίδες) καλά μέσα στα μπούτια του και τη δεύτερη στην ωμοπλάτη του και τη στερεώνετε.

Παίρνετε τα πίσω και τα εμπρόσθια πόδια, τα φέρνετε προς τα μπρος παρατεταμένα και τα στερεώνετε σφικτά, με σύρμα, πάνω στη σούβλα από τους αστραγάλους.

Επίσης, στερεώνετε πάνω στη σούβλα, με ειδικά στηρίγματα, την πλάτη του σφαγίου για να μην «καμπουριάσει» ή με σύρμα που θα περάσετε από τη ραχοκοκαλιά με βελόνα.

Τέλος, ράβετε με σύρμα το άνοιγμα της κοιλιάς.

Στηρίζετε τη σούβλα όρθια, μέσα σε ένα ταψί (για να μαζεύει τα υγρά) και την προφυλάγετε τυλίγοντάς τη με πετσέτες (όχι με πλαστικό ή αλουμινόχαρτο για να «αναπνέει» το κρέας).

Υπολογίστε το χρόνο ψησίματος του οβελία γύρω στις 3-4 ώρες και προσθέστε σ’ αυτό το χρόνο τουλάχιστον ½ ώρα μέχρι να ανάψουν καλά τα κάρβουνα.

Το τοποθετείτε αρχικά ψηλά, μακριά από τη φωτιά και το κατεβάζετε προς τη φωτιά σταδιακά.

Αν θέλετε να αρωματίσετε τα κάρβουνά σας, τότε ρίχνετε μέσα κατά τη διάρκεια του ψησίματος αρωματικά βότανα: Θυμάρι, δεντρολίβανο, φύλλα λεμονιάς.

Προσέξτε να υπάρχει πιο δυνατή φωτιά προς τα άκρα, που είναι και πιο απομακρυσμένα από την εστία.

Αλείφετε συχνά τον οβελία με λαδολέμονο.

Είναι έτοιμος όταν φανούν οι αρθρώσεις στα πόδια του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ