ΑρχικήΟι δικές σας συνταγέςΓλυκό χρυσόμηλου ή καϊσί

Γλυκό χρυσόμηλου ή καϊσί

Μια λαχταριστή συνταγή για γλυκό του κουταλιού από την κ. Στέλλα Μαλλούπα. 

Συστατικά
1 κιλό χρυσόμηλα (βερίκοκα) ή καϊσιά όχι βαρυψημένα
1 κιλό ζάχαρη
2 φλ. νερό
½ φλ. ασβέστη σε 10 φλ. νερό
2 λεμόνια το χυμό (για λεμονάδα)
2-3 λεμόνια για το ξέπλυμα από τον ασβέστη, ½ λεμόνι το χυμό για το τέλειωμα
3-4 φυλλαράκια κιούλι
1 φακελάκι βανίλια
Βήματα

Πλένουμε τα χρυσόμηλα ή τα καϊσιά και με βελόνα αφαιρούμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού σπρώχνοντας το κουκούτσι προς τη μύτη. Τα καθαρίζουμε και διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και ρίχνουμε τα χρυσόμηλα. Τα αφήνουμε για 2 ώρες. Ακολούθως, τα πλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τους ρίχνουμε και πάλι το χυμό 2-3 λεμονιών, τα ανακατεύουμε να φύγει ο ασβέστης και τα ξεπλένουμε και πάλι.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό κι όταν το σιρόπι κοχλάσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, κοχλάζουμε νερό και ρίχνουμε λίγα-λίγα χρυσόμηλα. Όταν τα χρυσόμηλα βγουν στην επιφάνεια τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό (με παγάκια) που το έχουμε κάνει λεμονάδα (1 φλιτζανάκι λεμόνι). Τα αφήνουμε για 2 ώρες. Μετά τα στραγγίζουμε με τη σχισμή προς τα κάτω και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (μόνο μια σειρά).

Τους ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και τα βράζουμε 5-10 λεπτά. Την άλλη ημέρα τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, αφού τους βάλουμε το κιούλι και τη βανίλια. Τα αφήνουμε στη φωτιά (καταστήνουμε) μέχρι να δέσει το σιρόπι, αφού τους ρίξουμε και το ½ χυμό λεμονιού. Όταν το γλυκό κρυώσει, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα μπουκάλια. Μπαίνει στο ψυγείο για να μη μαυρίσει και σερβίρεται παγωμένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ