ΑρχικήΓλυκάΚεϊκΠλούσιο κέικ-τρούφα

Πλούσιο κέικ-τρούφα

Παραλλαγές:

Μπορείτε να αφήσετε ολόκληρο το κέικ και να το καλύψετε απλά µε την γκανάς.

Το κέικ είναι πολύ πλούσιο και από µόνο του. Αν δεν θα το σερβίρετε σαν επιδόρπιο, αλλά, για παράδειγµα, µε τον καφέ, παραλείπετε την γκανάς.

Συστατικά
110 γρ. (1/2 φλ.) µαύρη ζάχαρη,
6 αβγά,
400 γρ. µαύρη σοκολάτα 60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
250 γρ. (1 φλ. + 2 κουταλιές) κρέµα γάλακτος,
75 γρ. (5 κουταλιές) λικέρ πορτοκάλι (Grand Marnier π.χ.) ή µπράντι,
Βούτυρο για άλειµµα.
Γέµιση και γλάσο γκανάς (ganache):
300 γρ. (1 1/3 φλ.) κρέµα γάλακτος,
200 γρ. µαύρη σοκολάτα 60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο.
Βήματα

Βουτυρώνετε γενναιόδωρα µια φόρµα για κέικ (καλύτερα από σιλικόνη γιατί το κέικ κολλάει εύκολα ή µια φόρµα/ταψάκι διαµέτρου 22 εκ. περίπου, που θα ντύσετε τον πάτο της µε αντικολλητική, βουτυρωµένη λαδόκολλα). Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα. Χτυπάτε µε το µίξερ τα αβγά µε τη ζάχαρη, µέχρι να ξασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέµα. Ύστερα, χαµηλώνετε την ταχύτητα του µίξερ και προσθέτετε σιγά-σιγά τη λιωµένη, ζεστή σοκολάτα. Ύστερα, ανακατεύετε µέσα απαλά, µε σπάτουλα, την κρέµα γάλακτος και το λικέρ ή το µπράντι.

Αδειάζετε το µίγµα στη φόρµα και τη βάζετε σε ένα µεγαλύτερο ταψί. Προσθέτετε µέσα καυτό νερό που να φτάνει µέχρι το µέσο της φόρµας και ψήνετε το κέικ για 30 λεπτά. Ύστερα, καλύπτετε χαλαρά την επιφάνειά του µε ένα κοµµάτι αλουµινόχαρτο για να µην ροδίσει πολύ και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 30 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουµινόχαρτο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς µέσα στη φόρµα πριν το ξεφορµάρετε.

Μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιµάζετε τη γκανάς: Βάζετε τη ψιλοκοµµένη σοκολάτα µε το βούτυρο σε ένα µπολ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέµα γάλακτος µέχρι µόλις να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνετε τη σοκολάτα ανακατεύοντας µε µια πλαστική σπάτουλα, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο.Παίρνετε µια γερή κουταλιά γκανάς και τη βάζετε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, µε µύτη για ροζέτες. Το κρατάτε στο ψυγείο. Κόβετε προσεκτικά το κέικ σε τρεις οριζόντιες φέτες και βάζετε την κάτω φέτα σε πιατέλα. Απλώνετε πάνω µια στρώση γέµιση, τη σκεπάζετε µε µια δεύτερη φέτα και απλώνετε και σ’ αυτήν µια στρώση γκανάς. Σκεπάζετε µε την τρίτη φέτα. Παίρνετε όση γκανάς απέµεινε και τη ζεσταίνετε ελαφρά σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα, για να ρευστοποιηθεί ελαφρά και περιχύνετε το κέικ. Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο. Βγάζετε το κορνέ ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και φτιάχνετε ροζέτες στην επιφάνειά του, για να στολίσετε το κέικ.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ