ΑρχικήΦαγητάΚιμάςΜπιφτέκια με ντομάτα στο γκριλ του φούρνου

Μπιφτέκια με ντομάτα στο γκριλ του φούρνου

Συστατικά
½ κιλό κιμάς (ανάμικτος χοιρινός και βοδινός καλύτερα),
1 μέτριο κρεμμύδι,
1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη,
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο,
3-4 κουταλιές γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη),
2 κουταλιές ή ξύδι,
1 γεμάτο κουταλάκι ρίγανη,
1 κουταλάκι τριμμένος ξηρός δυόσμος,
1 χούφτα τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά),
1 κουταλιά ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για άλειμμα,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα

Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου και βάζετε μέσα το ταψί που θα ψήσετε τα μπιφτέκια να ζεσταθεί.Περνάτε το κρεμμύδι από τον τρίφτη. Περνάτε επίσης και μια μέτρια ντομάτα από τον τρίφτη (δεν είναι ανάγκη να τα περάσετε από τον πολύ ψιλό τρίφτη- στο μέτριο μέρος του).

Βάζετε μέσα στον κιμά το ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζυμώνετε το μίγμα. Προσθέτετε 3 κουταλιές γαλέτα και το ανακατεύετε καλά και ύστερα ζυμώνετε μέσα το κρεμμύδι με χυμό του (όσο πιο πολλά υγρά θα βάλετε τόσο το καλύτερο) και τη ντομάτα με το χυμό της. Αν το μίγμα είναι πολύ χαλαρό προσθέτετε 1 ακόμη κουταλιά γαλέτα.
Ζυμώνετε μέσα τη ρίγανη, τον δυόσμο, το τυρί (αν θα βάλετε) και το ξύδι και τέλος το λάδι. Κρατάτε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ώρες (αν θα το κρατήσετε περισσότερο μην βάλετε το κρεμμύδι).
Λαδώνετε το ζεστό ταψί, πλάθετε το μίγμα σε μπιφτέκια και τα απλώνετε απάνω. Τα ψήνετε για 20 περίπου λεπτά (αν το ταψί είναι πολύ ζεστό δεν χρειάζονται γύρισμα).

Σημείωση: Τα μπιφτέκια μπορούν να μείνουν στο ψυγείο και 6-7 ώρες (τα φτιάχνετε το πρωί και τα ψήνετε το βράδυ). Όμως, το κρεμμύδι μετά από 2 ώρες αλλοιώνεται και χαλάει τη γεύση τους. Γι’ αυτό, το τρίβετε και το ζυμώνετε στο μίγμα λίγο πριν τα ψήσετε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ