ΑρχικήAdvertorial6 μικρά μυστικά για καθημερινούς σεφ

6 μικρά μυστικά για καθημερινούς σεφ

«Θα του βάλω καφέ γιατί τον έφερα με το ζόρι!» μου λέει με χαμόγελο και πονηριά στο μάτι μια νεαρή ‘συμμαθήτρια’. Καθώς γεμίζω με καφέ το ποτήρι μου, στο βάθος βλέπω ένα τυπά να κοιτάει στο κενό με αγουροξυπνημένο βλέμμα.

Είναι Σάββατο πρωί και ακόμη ένα μάθημα πρόκειται να ξεκινήσει στη Lidl Food Academy.

Κάθομαι στη θέση μου και χαζεύω την υπόλοιπη τάξη. Σκέφτομαι πόσο έχω πεθυμήσει να βρίσκομαι ανάμεσα σε κόσμο. Βλέπω ζευγάρια κάθε ηλικίας, φίλες, άτομα που ήρθαν από την Λάρνακα και τη Λεμεσό, όλοι μας με σκοπό να μάθουμε να φτιάχνουμε πιάτα με οστρακοειδή και μαλάκια που ξεχωρίζουν. Αυτή ήταν η υπόσχεση του μαθήματος και περιμένοντας το μαγειρικό μου ταίρι να καταφθάσει, ξεφυλλίζω τις συνταγές. Πρόκειται να μάθουμε να φτιάχνουμε Παέλια με Θαλασσινά, Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse» συνοδευμένο με αρωματικό άλειμμα «Rouille» σε κρουτόν και Μάφινς λεμόνι. Σούπερ!

Το μάθημα αρχίζει και είναι λες και ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο με την κολλητή μου, στις εκατοντάδες μέρες που περάσαμε ως διπλανές στην τάξη. Μόνο που αυτό το μάθημα δεν είναι καθόλου βαρετό. Και αυτή η τάξη έχει υπέροχο φως και είναι καλαίσθητη. Η κολλητή μου μου ψιθυρίζει στ’αυτί πόσο την εμπνέει ο χώρος, καθώς ο Σεφ της ακαδημίας, Κωνσταντίνος Πετεβίνος, μας συστήνεται και μας ενημερώνει ότι εκτός από το ότι είμαστε σε δωρεάν σεμινάριο μαγειρικής, με ό,τι υλικό χρειαστούμε στη διάθεσή μας, ούτε λάντζα δεν θα χρειαστεί να κάνουμε! Υπάρχουν ιδανικότερες συνθήκες μαγειρικής;

Στις ιδανικότερες συνθήκες συσκευάζονται και όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια που βρίσκουμε στα ψυγεία των Lidl, μας ενημερώνει ο Σεφ. Μας περιγράφει πώς συσκευάζονται ολόφρεσκα, χωρίς συντηρητικά, λίγο μετά την αλίευση αφού τα συσκευαστήρια βρίσκονται πάνω στα ίδια τα πλοία! Φέρουν τις οικολογικές σημάνσεις MSC (Marine Stewardship Council) και Dolphin Safe γιατί αλιεύονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και με τις βέλτιστες αλιευτικές πρακτικές. Αυτό δεν το γνώριζα ως άτομο που προσπαθώ να κάνω sustainable επιλογές, θα αναζητώ πάντα αυτές τις σημάνσεις.
Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω!

Hodsc 3964

Αφού γνωρίσαμε καλύτερα όλες τις συνταγές που θα εκτελούσαμε, άρχισε το μαγείρεμα.
Ο αγουροξυπνημένος ‘συμμαθητής’ ξύπνησε για τα καλά και μαγείρεψε με την καρδιά του. Στην ομάδα μου χωρίσαμε καθήκοντα και αρχίσαμε. Οι συνταγές ήταν πολύ βατές και το αποτέλεσμα; Πιάτα φτιαγμένα για να τα μοιράζεσαι με φίλους. Τόσο η Παέλια όσο και η Μπουγιαμπέσα, είναι παρεϊστικα one pot meals, που γίνονται εύκολα και γρήγορα.

Hodsc 4023

Hodsc 4083

Hodsc 4076

Ως Λέοντας με ωροσκόπο Παρθένο και μπόοοολικο Παρθένο στον αστρολογικό μου χάρτη μου δεν πιστεύω στις λεπτομέρειες. Για να ξεκαθαρίσω: δεν πιστεύω οι λεπτομέρειες είναι ασήμαντες. Αντιθέτως, για μένα κάνουν όλη τη διαφορά. Προσωπικά με βοηθούν να αγαπήσω περισσότερο τη μαγειρική, να ετοιμάζω τα γεύματά μου με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ.
Την περασμένη βδομάδα μοιράστηκα μαζί σας 10 μυστικά που έμαθα στην Lidl Food Academy που ήδη βελτίωσαν τη σχέση μου με τη μαγειρική. Εδώ, εναποθέτω ακόμη 6:

1.Μερικές από τις κοπές που ετοιμάζουμε για μια συνταγή θέλουν ειδικό χειρισμό μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας. Το σκόρδο το βάζουμε σε ελαιόλαδο για να μην οξειδωθεί και να πικρίσει. Για να καραμελώσει καλύτερα το κρεμμύδι, αφού το κόψουμε το βάζουμε σ’ ένα μπολ και ρίχνουμε μπόλικο αλάτι. Τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μην μαυρίσουν.

2.Για να μην γλιστράει η πατάτα πάνω στο ξύλο κοπής ( ή οποιοδήποτε άλλο κυλινδρικό λαχανικό) κόβουμε μια μικρή φέτα για να δημιουργήσουμε βάση. Έτσι έχουμε καλύτερο έλεγχο στις κοπές μας και δεν κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε.

3.Όταν μια συνταγή περιέχει κρασί, επιλέγουμε αυτό που θα σερβίρουμε με το γεύμα μας, και όχι απ’ αυτά του κουτιού ή κάποιο που μαζεύει σκόνη στο pantry μας

(κατ’ ακρίβεια, αυτά τα πετάμε… άμεσα!). Αυτή η πρακτική βοηθά στην καλύτερη γεφύρωση των γεύσεων. Προς θεού, δεν σας προτείνω να μαγειρεύεται με Chablis!
Ο γνώμονας στην επιλογή του μαγειρικού κρασιού είναι να χρησιμοποιούμε πάντα ένα κρασί που θα πίναμε ευχάριστα και μόνο του. Στο μάθημα μαγειρέψαμε με Cimarossa και αργότερα συνοδεύσαμε με το ίδιο κρασί το γεύμα μας και όντως όλα ‘κούμπωναν’ καλύτερα.

Hodsc 3977

4.Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τον μύλο με το αλάτι και το πιπέρι ή τις συσκευασίες με τα μπαχάρια πάνω από μια κατσαρόλα που αχνίζει. Καταρχήν, αν ήδη το κάνετε όπως κι εγώ, θα έχετε προσέξει ότι απ’ τον ατμό κολλάνε τα καρυκεύματα πάνω στον μύλο. Το χειρότερο είναι ότι μπαίνει υγρασία μέσα στα μπαχαρικά μας και χαλάνε. Γι’ αυτό πάντα γυρνάμε τον μύλο μέσα στη χούφτα μας, έτσι έχουμε και καλύτερο έλεγχο της ποσότητας.

5.Μαγειρικό trivia: H διαφορά μεταξύ cupcake και muffin ποια είναι, ξέρεις; To cupcake σε αντίθεση με το muffin έχει και frosting! Κατά τα άλλα είναι δίδυμα αδερφάκια.

6.Τα αποξηραμένα αρωματικά τα προσθέτουμε στην αρχή μιας συνταγής, ενώ τα φρέσκα πάντα στο τέλος!

Hodsc 3980

Ραντεβού την επόμενη βδομάδα. Μέχρι τότε, συνεχίστε να μαγειρεύετε πάντα μ’ αγάπη!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ