ΘΕΜΑΤΑΚρασί και μπέργκερ: Συμβουλές για μεγαλύτερη απόλαυση

Κρασί και μπέργκερ: Συμβουλές για μεγαλύτερη απόλαυση

Από ένα γευστικότατο Syrah, ένα Merlot, μέχρι το πιο φρέσκα στυλ Cabernet Franc ή το τραγανό, γήινο Pinot, υπάρχουν πολλές επιλογές για την επόμενη βραδιά σας με burger.

Ο Απίκιος στο ιστορικό βιβλίο συνταγών του υποδηλώνει ότι οι Ρωμαίοι έτρωγαν μπιφτέκια με κρέας, μουλιασμένα σε κόκκινο κρασί αιώνες πριν ανακαλυφθούν οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες των burgers που όλοι γνωρίζουμε. Άλλοι ιστορικοί της διατροφής πιστεύουν ότι τα «χάμπουργκερ» προήλθαν από την παραδοσιακή μπριζόλα του Αμβούργου στη Γερμανία. Όποιος κι αν έχει δίκιο, τα burger είναι πλέον πανταχού παρόντα και οι πρόσφατες μεταμορφώσεις τους έχουν μετατρέψει το ταπεινό μπιφτέκι σε μορφή τέχνης. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος γίνονται όλο και πιο κατανοητές. Έτσι, ακολουθώντας τη φιλοσοφία «λιγότερο αλλά καλύτερο», αν πρόκειται να φάτε ένα μπέργκερ, κάντε το καλό. Και αν πρόκειται να έχετε ένα υπέροχο μπέργκερ, μην καταστρέψετε την εμπειρία επιλέγοντας ένα κακό κρασί.

Το μπέργκερ δεν είναι τόσο απλό όσο η μπριζόλα. Όσο περισσότερα συστατικά προσθέτετε στο κρέας τόσο περισσότερο ένα κρασί μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Οι σάλτσες για μπιφτέκι και ειδικά η κέτσαπ είναι οι κύριοι ένοχοι γι΄αυτή τη δυσκολία. Οι σάλτσες έχουν μια γλυκύτητα που μπορεί να εξουδετερώσει τα φρουτώδη αρώματα και γεύσεις από τα πιο ανοιχτόχρωμα, πιο ξηρά κόκκινα κρασιά, γι’ αυτό καλύτερα προτιμήστε πιο ώριμα κρασιά. Τα ωμά κρεμμύδια και τα δυνατά τουρσιά όπως το kimchi αποτελούν επίσης μια πρόκληση, οπότε αποφύγετε τα συγκεκριμένα εάν θα επιλέξετε να πιείτε ένα ιδιαίτερο κρασί. Σε κάθε περίπτωση όμως τα κόκκινα κρασιά είναι μονόδρομος. Και όχι μόνο κόκκινα αλλά πλούσια και ζωηρά με αρκετή οξύτητα και τανίνες και σχετικά φρέσκο φρούτο. Οι προτάσεις είναι πολλές!

Το Cabernet Sauvignon είναι η πρώτη ευέλικτη ποικιλία που μας δίνει πολλές επιλογές, όχι μόνο για τις κλασικές συνταγές του burger αλλά και για πιο ευφάνταστα γκουρμέ πιάτα. Τα Cabernet του Νέου Κόσμου, ή χαρμάνια με Merlot όπως αυτά του Bordeaux, την Τοσκάνη ή οπουδήποτε αλλού είναι σίγουρο ότι θα δέσουν με τα περισσότερα είδη burgers. Αν ωστόσο επιλέξετε ένα μπορντολέζικο χαρμάνι θα προτείναμε μόνο αυτά που έχουν πιο ψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ένα ελαφρύ κλαρέτ 12,5% μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις πλούσιες γεύσεις του μπέργκερ. Μπορεί να μην είστε σε θέση να αγοράσετε ένα Tignanello ή ένα Sassacaia από την Τοσκάνη γι΄αυτό προτείνουμε τα λιγότερο μοντέρνα κόκκινα της Τοσκάνης, όπως αυτά από το Bolgheri και το Maremma που έχουν την ωριμότητα και τη λάμψη για να αγκαλιάσουν και να συμπληρώσουν ένα μπιφτέκι. H άλλη ποικιλία που προσφέρει, επίσης, πολλές επιλογές είναι το Syrah. Από Γαλλία, από Αυστραλία, φυσικά και από Κύπρο ή χαρμάνια όπως τα Αυστραλέζικα GSM (Grenache, Shiraz, Mourvedre) θα ταιριάξουν με σχεδόν όλα τα burger. Από  κυπριακές ποικιλίες μπορούμε να επιλέξουμε ένα πλούσιο Μαραθεύτικο ή Γιαννούδι ή ακόμα καλύτερα σε ένα χαρμάνι τους με Cabernet ή Syrah.

Αν το burger σας είναι πικάντικο, επιλέξτε ένα έντονα φρουτώδες ερυθρό όπως το Malbec ή και πάλι ένα Syrah. Αν περιέχει μανιτάρια ή τρούφα, προτείνουμε και μία Rioja Reserva ή Gran reserva. Για τα burger με αυγό χρειζόμαστε περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα και σχετικά μαλακές τανίνες οπότε μένουμε στο Malbec ή σε ένα Αγιωργίτικο. Αν πάλι δεν πίνετε καθόλου ερυθρό κρασί, δεν θα πάτε σε κάτι λιγότερο από ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό όπως ένα Chardonnay ή ένα Viognier. Με μπιφτέκια κοτόπουλου επιλέξτε ένα Grüner Veltliner ή ένα Ξυνιστέρι πιο σύνθετο και  με μπιφτέκια τόνου πορτοκαλί κρασιά ή γήινα Pinot Noir ή και ερυθρά κυπριακά από την ποικιλία Μαύρο. Τα vegan burgers που παρασκευάζονται με φυτικά συστατικά όπως το seitan, το tempeh ή τη σόγια κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυμαστές για την υπέροχη γεύση και υφή τους. Αν επιλέξουμε αυτό το λαχταριστό μπιφτέκι και το συνοδεύσουμε με πατάτες, η καλύτερη επιλογή είναι Bordeaux  από το Saint-Julien. H πρωτοτυπία αυτού του συνδυασμού θα αφήσει τους πάντες άφωνους. Τα κρασιά από αυτή την περιοχή έχουν σφιχτά δομημένες, ξηρές τανίνες που είναι όμως μαλακές. Το φρούτο είναι κομψό, και διακριτικό. Προσφέρει γοητεία και αριστοκρατικότητα που μπορεί να απουσιάζει από ένα burger χωρίς κρέας.

Δείτε Επίσης