ΘΕΜΑΤΑBabette's Feast: Ένα δείπνο εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία

Babette’s Feast: Ένα δείπνο εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία

Μια βραδιά γεμάτη νοστιμιά, συγκίνηση και μαγεία, εμπνευσμένη από την ταινία “Η Γιορτή της Μπαμπέτ”.

Η ταινία “Babette’s Feast” είναι μια ιστορία για την αγάπη, την ελπίδα και την μαγεία της γαστρονομίας. Η ταινία είναι δανέζικη και έγινε το 1987 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γκάμπριελ Άξελ. Το σενάριο βασίζεται σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το BAFTA καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Αν θέλετε να ζήσετε μια παρόμοια εμπειρία, μπορείτε να οργανώσετε ένα γκουρμέ δείπνο εμπνευσμένο από την ταινία.

Η ιστορία

Η Babette, μια Γαλλίδα μαγείρισσα, μετακομίζει σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι για να ζήσει με δύο αδερφές που τη φιλοξενούν. Για να ευχαριστήσει τις αδερφές για τη φιλοξενία τους, η Babette μαγειρεύει ένα πολυτελές δείπνο με ένα μενού που περιλαμβάνει τα πιο εκλεκτά γαλλικά πιάτα. Η ηρωίδα, η οποία υπήρξε σεφ του διάσημου Café des Anglais του Παρισιού, καταφέρνει μέσα από τη μαγειρική της τέχνη και τα εξεζητημένα της πιάτα, να σπάσει τις άμυνες και αναστολές των πουριτανών Λουθηρανών του χωριού, οδηγώντας τους ξανά στην αλήθεια του εαυτού τους και των αισθημάτων τους. Όταν η Babette είπε στις αδελφές ότι δεν της είχαν μείνει χρήματα και ότι δεν θα επέστρεφε στο Παρίσι, εκείνες στεναχωρήθηκαν πολύ και ρώτησαν: “Μα τι θα κάνεις τώρα που είσαι φτωχή;”. Η Babette απάντησε με σιγουριά: “Ένας καλλιτέχνης δεν είναι ποτέ φτωχός”.

Το θρυλικό μενού επτά πιάτων της Babette

Η Babbette δεν ήταν καθόλου φειδωλή με την ποιότητα των υλικών. Ξόδεψε εξάλλου όλα τα λεφτά που κέρδισε από το λαχείο για να φέρει τις καλύτερες πρώτες ύλες και τα καλύτερα κρασιά από τη χώρα προέλευσης της τη Γαλλία.

Potage à la Tortue (χελωνόσουπα την οποία για ευνόητους λόγους μπορούμε να αντικαταστήσουμε με σούπα από κεφαλάκι αρνίσιο). Στο ποτήρι Amontillado Sherry

Blinis Demidoff (Μπλινί φαγόπυρου με χαβιάρι και ξινή κρέμα). Στο ποτήρι σαμπάνια Veuve Clicquot

Cailles en Sarcophage (ορτύκια σε σφολιάτα γεμιστά με φουά γκρα και σάλτσα τρούφας. Στο ποτήρι Clos de Vougeot Pinot Noir

Σαλάτα με αντίδια (βελγικά αντίδια με blue cheese, καρύδια και βινεγκρέτ)

Savarin au Rhum avec des Figues et Fruit Glacée (μπαμπάς σε ρούμι, σύκα και ζαχαρωμένα φρούτα). Στο ποτήρι Σαμπάνια

Διάφορα τυριά και φρούτα  σερβιρισμένα με γλυκό κρασί Sauternes

Καφές σερβιρισμένος με κονιάκ vieux marc Grande Champagne.

Η συνταγή Cailles en Sarcophage της Babette

Βρήκαμε τη συνταγή της ταινίας, τη δοκιμάσαμε και σας την προτείνουμε.

1250 B531bb155f0f103bf179b4d21dd32fdf

Ορτύκια σε σαρκοφάγο

Υλικά

4 μερίδες

1 κιλό κατεψυγμένη σφολιάτα, αποψυγμένη 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου

4 ορτύκια, χωρίς κόκαλα

1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

340 γρ. foie gras. Κόβουμε 8 φέτες και το υπόλοιπο κομμένο σε κύβους 2 εκατοστών

310 γρ μαύρη τρούφα, κομμένη σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες, τουλάχιστον 12 φέτες

1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

½ φλιτζάνι demi-glace (φτειάξετε την με βοδινό ζωμό)

16 μαύρα σύκα, κομμένα στα τέσσερα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε από τη ζύμη 4 δίσκους διαμέτρου 12 εκ. Κόβετε έναν κύκλο 8 εκ στο κέντρο κάθε δίσκου, προσέχοντας να μην κόψετε μέχρι το κάτω μέρος της ζύμης. Ψήστε σε ένα ταψί με λαδόκολλα για 22 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ανασηκώστε προσεκτικά τον γύρο των 8 εκ από το κέντρο για να δημιουργήσετε μια φωλιά. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει.

Βήμα 2

Ανεβάστε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου. Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό των ορτυκιών με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μερικούς κόκκους πιπέρι. Τοποθετήστε 1 φέτα φουά γκρα σε κάθε κοιλότητα ορτυκιού, ακολουθούμενη από 3 φέτες τρούφας και από πάνω το υπόλοιπο φουά γκρα. Δέστε τα ορτύκια. Αλατίστε τις εξωτερικές πλευρές με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Λιώστε το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε τα ορτύκια, 20 έως 30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά. Τοποθετήστε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε για 10 λεπτά. Γυρίστε τα ορτύκια και ψήστε για 5 λεπτά ακόμα. Αφαιρέστε τα και κρατήστε τα ζεστά σε σκεπασμένο πιάτο.

Βήμα 3

Τοποθετείτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά στο πάνω μέρος του φούρνου. Ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να πάρει βράση, ξύνοντας με μια ξύλινη κουτάλα τυχόν καφετιά κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού. Σιγοβράζετε για 1 λεπτό. Ρίξτε το ζωμό και το demi-glace και σιγοβράστε για 3 λεπτά. Ανακατέψτε τα σύκα και σιγοβράστε για 1 λεπτό. Ανακατέψτε τους κύβους φουά γκρα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας, για 1 έως 2 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο ⅔ του φλιτζανιού. Αλατοπιπερώνετε με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Βήμα 4

Για να σερβίρετε, βάλτε κάθε ορτύκι σε μια φωλιά σφολιάτας. Περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζετε από πάνω τον μικρότερο δίσκο σφολιάτας και τοποθετείστε περιμετρικά τα σύκα.

Προτείνουμε κρασιά για τα Ορτύκια σε σφολιάτα

Το Cailles en Sarcophage της Babette, με τις πλούσιες και σύνθετες γεύσεις του, συνδυάζεται θαυμάσια με μια επιλογή κρασιών που συμπληρώνουν και ενισχύουν το γευστικό του προφίλ. Ακολουθούν μερικές προτάσεις κρασιών που μπορούν να απογειώσουν τη γευστική εμπειρία:

Pinot Noir: Ένα καλά ισορροπημένο Pinot Noir με μέτριο σώμα και φρουτώδεις νότες μπορεί να συμπληρώσει όμορφα τις πλούσιες γεύσεις του πιάτου χωρίς να το υπερτονίσει. Αναζητήστε μια καλή Βουργουνδία, αλλά γιατί όχι και ένα Pinot του Νέου Κόσμου από το Marlborough της Νέας Ζηλανδία  ή από το Όρεγκον των ΗΠΑ.

Chardonnay: Ένα Chardonnay μεσαίου έως γεμάτου σώματος με κρεμώδη υφή και νότες ώριμων φρούτων και μια νότα δρυός μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση στα αλμυρά στοιχεία του πιάτου. Επιλέξτε ένα Chablis ή ένα πλούσιο Chardonnay από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σαμπάνια ή αφρώδης οίνος: Οι φυσαλίδες και η τραγανή οξύτητα μιας ποιοτικής σαμπάνιας ή ενός αφρώδους οίνου μπορεί να προσφέρει μια δροσιστική αντίθεση με τον πλούτο του Cailles en Sarcophage της Babette. Αναζητήστε μια σαμπάνια brut ή extra brut ή ένα αφρώδες κρασί με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ερυθρό Bordeaux: Ένα κλασικό Bordeaux, με τις δομημένες τανίνες του, τις σκούρες γεύσεις φρούτων και τις γήινες νότες, μπορεί να εναρμονιστεί τέλεια με τις στιβαρές γεύσεις του πιάτου. Σκεφτείτε ένα χαρμάνι από ονομαστές ονομασίες όπως Pauillac, Saint-Émilion ή Margaux.

Riesling: με τα λουλουδάτα αρώματα και τη ζωηρή οξύτητά του μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη ισορροπία στον πλούτο του πιάτου. Αναζητήστε ένα ποιοτικό Riesling από τη Γερμανία ή την Αλσατία της Γαλλίας, με μια πινελιά γλυκύτητας για να συμπληρώσει τις γεύσεις.

Δείτε Επίσης