ΘΕΜΑΤΑ5+1 τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

5+1 τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Η περίοδος μετά το καλοκαίρι και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απαιτεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που θα μας βγάλουν και πάλι εκτός προγράμματος. Και ο ισχυρότερος σύμμαχός μας στις ιώσεις δεν είναι άλλος από τη  φυσική άμυνα του οργανισμού μας.

Είναι ο «φρουρός» του σώματός μας.  Αυτός που στέκεται ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάθε εχθρό που επιχειρεί να εισβάλει και να μας βλάψει, καταπολεμώντας τον με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του. Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δίκτυο οργάνων, πρωτεϊνών και κυττάρων, όπως το δέρμα, ο μυελός των οστών, το αίμα και ο ιστός του βλεννογόνου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διακρίνουν τα υγιή κύτταρα από τα όχι και τόσο υγιή. Λαμβάνοντας τα σήματα κινδύνου, ανταποκρίνεται άμεσα στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια (ή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) στην πρώτη γραμμή άμυνας ούτως ώστε να εξοντώσει οτιδήποτε θεωρεί επικίνδυνο. Τι πρέπει, όμως, να κάνουμε ώστε να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες μας, όταν πρόκειται για έναν φονικό ιό και όχι ένα απλό κρυολόγημα;

Σωστή διατροφή. Ορισμένες ουσίες των τροφών είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C και E, κάνουν τα κύτταρα του οργανισμού μας πιο ισχυρά ενάντια σε λοιμώξεις και ιώσεις που εισέρχονται σε αυτά. Το ίδιο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το φολικό οξύ, αφού σύμφωνα με τις έρευνες  η έλλειψή του έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκών κυττάρων, δηλαδή της φυσικής άμυνάς μας. Συνεπώς, σταματάμε άμεσα τις εξοντωτικές δίαιτες και εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος, σκουμπρί) και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και αυξάνουμε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων.

Περιορίστε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Δεν είναι όλα τα συστατικά «αθώα», αφού πολλά από αυτά που καταναλώνουμε καθημερινά δρουν ενάντια στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμμαχώντας με τους… εχθρούς του. Ένα από αυτά και η ζάχαρη που πυροδοτεί τη δημιουργία φλεγμονής, παρατείνοντας τη διάρκεια της ασθένειας. Εξίσου αρνητική είναι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να μας αποδυναμώσει και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που διεγείρουν την παραγωγή βλέννας.

Ενυδάτωση. Μένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονα υγρά, είτε αυτό είναι το νερό, είτε οι χυμοί φρούτων και λαχανικών και τα φυσικά αφεψήματα. Το ανοσοποιητικό εξαρτάται από το νερό, καθώς είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και μέσω αυτού απομακρύνονται απόβλητα και τοξίνες. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, προστατεύει τις αρθρώσεις και διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγρή, μειώνοντας την ευαισθησία στα κρυολογήματα. Το νερό βοηθά επίσης στην αραίωση της βλέννας, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των βακτηριδίων και των ιών.

Ύπνος. Όσο ανέφικτος κι αν φαντάζει αυτή τη στιγμή ο καλός, ποιοτικός ύπνος, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους στις ιώσεις. Καταπολεμήστε λοιπόν το στρες με διάφορες φυσικές μεθόδους και προσπαθήστε να αποβάλετε την ένταση. Ένας από τα «ηρεμιστικά» της φύσης είναι το μαγνήσιο που βοηθά στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων.

Άσκηση. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην εξουδετέρωση βακτηρίων στους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης των συμπτωμάτων μιας ίωσης. Η ήπια άσκηση βοηθά επίσης στην σύντομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων, εξουδετερώνοντας παράλληλα στρεσογόνες ορμόνες. που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών.

Περιορίστε το κάπνισμα. Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο Κορωνοϊό με το κάπνισμα, είναι γνωστό ότι η έκθεση στον καπνό επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ειδικότερα αυτές του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Όσο κι αν έχεις εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της ζωής σου, όμως, μην πτοείσαι – δεν είναι ποτέ αργά για να το διακόψεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η διακοπή του φέρνει άμεσα αποτελέσματα που γίνονται αισθητά από τις πρώτες κιόλας ώρες: Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός ομαλοποιούνται, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα κανονικοποιείται, οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν, η αναπνοή γίνεται ομαλότερη και ευκολότερη, ενώ ο χρόνιος βήχας και η δύσπνοια μειώνονται για να εξαφανιστούν εντελώς σε τρεις με εννέα μήνες.

Δείτε Επίσης