ΑρχικήΓλυκάΚρέμεςΣαμπαγιόν (ή Ζαμπαγιόνε) με κουμανδαρία

Σαμπαγιόν (ή Ζαμπαγιόνε) με κουμανδαρία

ΤΙΡ: Το σαμπαγιόν (γαλλικά sabayon, ιταλικά zabajone ή zabaglione) ήταν ένα μεσαιωνικό γλυκό από το Πιεμόντε που το έφτιαχναν με κυπριακή κουμανδαρία. Όταν οι Ενετοί έχασαν την Κύπρο και την κουμανδαρία το 1571, αναγκάστηκαν να την αντικαταστήσουν με το υποδεέστερο σικελικό κρασί μαρσάλα.

Συστατικά
6 κρόκοι αβγών,
1/3 φλ. ζάχαρη,
2/3 φλ. κουμανδαρία
Βήματα

Χτυπάτε με το σύρμα ή το μίξερ (χειρός) σε χαμηλή ταχύτητα, σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ, την κουμανδαρία με τη ζάχαρη. Ύστερα, χτυπάτε μέσα τους κρόκους των αβγών.

Βάζετε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (σε χαμηλή φωτιά), χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό και συνεχίζετε το χτύπημα με δύναμη αν χρησιμοποιείτε σύρμα ή με το μίξερ χειρός (χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε το σύρμα να μην αγγίξει την εστία της φωτιάς!). Όταν το μίγμα αφρίσει καλά και δέσει, χαμηλώνετε τη δύναμη του χτυπήματος (τώρα μπορείτε να συνεχίσετε το χτύπημα μόνο με το σύρμα), όμως χτυπάτε ασταμάτητα. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να σταματήσετε το χτύπημα (για ελάχιστο χρόνο!), τότε αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα.

Το σαμπαγιόν είναι έτοιμο όταν το μίγμα πήξει αρκετά για να κρατά το σχήμα του και γίνει σαν κρέμα. Το μοιράζετε σε μπολ ή ποτήρια κοκτέιλ και το σερβίρετε χλιαρό, γαρνιρισμένο με μπισκότα ή πάνω από φράουλες ή βατόμουρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ