ΑρχικήΦαγητάΖυμώματαΤο δικό σας προζύμι

Το δικό σας προζύμι

Συστατικά
Άσπρο αλεύρι (απλό ή για όλες τις χρήσεις ή φαρίνα), νερό.
Βήματα

#Πρώτη μέρα:# Παίρνετε ένα μέτριο γυάλινο ή κεραμικό σκεύος (το μίγμα μέσα πρέπει να μη το γεμίζει ούτε στο 1/4, γιατί θα βγάλει αέρια και θα φουσκώσει και μπορεί να ξεχειλίσει). Ανακατεύετε μέσα ½ φλ. αλεύρι με 1/4 φλ. χλιαρό νερό για να γίνει ένα μικρό μαλακό ζυμαράκι. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε για 24 ώρες σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα (σε ένα σβηστό φούρνο για παράδειγμα ή ντουλάπι).
#Δεύτερη μέρα: #Προσθέτετε στο μίγμα της πρώτης μέρας ½ φλ. αλεύρι και 1/4 φλ. χλιαρό νερό, το ζυμώνετε λίγο, το σκεπάζετε ξανά και το επιστρέφετε σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα.
#Τρίτη μέρα:# Όπως και τη δεύτερη μέρα, προσθέτετε στο μίγμα ½ φλ. αλεύρι και 1/4 φλ. χλιαρό νερό, το ζυμώνετε λίγο, το σκεπάζετε ξανά και το επιστρέφετε σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για 24 ώρες.
#Τέταρτη μέρα: #Επαναλαμβάνετε το ίδιο όπως την τρίτη μέρα και το κρατάτε για άλλες 24  ώρες.
#Πέμπτη μέρα: #Το προζύμι σας είναι έτοιμο! Άφρισε, φούσκωσε και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Αν δεν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως, το βάζετε σκεπασμένο στο ψυγείο (μέχρι και μήνες) μέχρι την παραμονή της μέρας που θα το χρησιμοποιήσετε, για να έχετε χρόνο να το φρεσκάρετε: Θα προσθέσετε ½ φλ. αλεύρι και 1/4 φλ. χλιαρό νερό, θα το ζυμώσετε λίγο, θα το σκεπάσετε ξανά και θα το βάλετε σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για 24 ώρες.  Με 1-1 ½ φλιτζάνι προζύμι μπορείτε να «φουσκώσετε» 1 κιλό περίπου αλεύρι. Το υπόλοιπο το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο ή σε ένα πλαστικό κουτί στην κατάψυξη. Για να το χρησιμοποιήσετε θα το φρεσκάρετε όπως περιγράφεται στην «Πέμπτη Μέρα» (φυσικά, αν είναι κατεψυγμένο πρέπει πρώτα να το ξεπαγώσετε).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ