ΑρχικήΦαγητάΖυμώματαΕλιόψωµο-χωριάτικη ελιωτή

Ελιόψωµο-χωριάτικη ελιωτή

Συστατικά
3 φλ. χωριάτικο αλεύρι (για ζύµωµα, σκληρό) + λίγο επιπλέον
1 φακελάκι στιγµιαία µαγιά,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 1/3 φλ. χλιαρό νερό + λίγο αν χρειαστεί,
1/3 φλ. ελαιόλαδο + µερικές κουταλιές επιπλέον,
4 γεµάτες κουταλιές ψιλοκοµµένο φρέσκο κόλιανδρο,
3 φλ. µαύρες ελιές (µε ή χωρίς κουκούτσια)
1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
αλάτι (1 κοφτό κουταλάκι περίπου).
Βήματα

Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη µαγιά και τη ζάχαρη στο πολυµίξερ (µε τις συνηθισµένες µεταλλικές λεπίδες) και τα χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα.

Ύστερα, µε το µοτέρ να δουλεύει, προσθέτετε το λάδι και όταν όλο το αλεύρι λαδωθεί, βάζετε µέσα λίγο-λίγο το νερό, µέχρι που να υγρανθεί το µίγµα και να µαζευτεί σε µια µάζα (σχεδόν σαν µπάλα).

 Σταµατάτε αµέσως το µοτέρ, γιατί αν παραχτυπήσετε τη ζύµη δεν θα έχει καλή υφή (ο συνολικός χρόνος χτυπήµατος είναι 30 -45 δευτερόλεπτα).

Αν η ζύµη είναι πολύ υγρή, προσθέτετε 1-2 κουταλάκια αλεύρι και τη χτυπάτε για λίγα ακόµα δευτερόλεπτα.
#Το ίδιο κάνετε αν είναι πολύ στεγνή:#

προσθέτετε 1-2 κουταλάκια νερό. Βγάζετε τη ζύµη σε αλευρωµένη επιφάνεια και τη ζυµώνετε για λίγο µε τα χέρια να γίνει µια λεία µπάλα.

Την αλείφετε µε ελαιόλαδο και την κρατάτε σκεπασµένη σε χλιαρό µέρος µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 45-60 περίπου λεπτά.

 Χτυπάτε τη ζύµη µε τη γροθιά σας για να ξεφουσκώσει και ύστερα ενσωµατώνετε µέσα τις ελιές, το κρεµµύδι και τον κόλιανδρο, προσθέτοντας αν χρειαστεί 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Πλάθετε τη ζύµη σε 3-4 µικρά ψωµιά, τα απλώνετε πάνω σε λαδωµένο ταψί, τα σκεπάζετε µε πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για ½ περίπου ώρα.

Στο µεταξύ, προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C.

 Ψήνετε τις ελιωτές για ½ περίπου ώρα στο φούρνο µέχρι να ροδίσουν (ελέγχετε χτυπώντας τις ελαφρά µε τα δάχτυλα. Ο ήχος τους πρέπει να είναι ξηρός, σαν άδειο κουτί).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ