ΑρχικήΦαγητάΨάρια - ΘαλασσινάΤεμπούρα γιαπωνέζικη

Τεμπούρα γιαπωνέζικη

Σημείωση: Υπάρχει έτοιμη σος σουκιγιάκι (Sukiyaki Sauce) σε μπουκαλάκια. Μπορείτε όμως να φτιάξετε τη δική σας αναμιγνύοντας 1 φλ. ζωμό βοδινού με 2 κουταλιές ζάχαρη, ½ φλ. σόγια σος και 2 κουταλιές σάκε (Sake, κρασί από ρύζι) ή λευκό ξηρό κρασί. Τα ανακατεύετε για λίγο στη φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και τη σερβίρετε κρύα.

Συστατικά
8 μεγάλες, ωμές γαρίδες,
1 μεγάλο καλαμάρι καθαρισμένο,
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά,
8 μανιταράκια κομμένα στα δυο,
1 μεγάλο, χοντρό καρότο ξεφλουδισμένο,
12 λεπτά φρέσκα φασολάκια,
2 πολύ μικρές (ανοικτόχρωμες) μελιτζάνες,
12 μπιζέλια μανζτού (που τρώγονται με τη φλούδα),
μπόλικο φιστικέλαιο για τηγάνισμα,
αλεύρι,
σος σουκιγιάκι (Sukiyaki Sauce) για το σερβίρισμα (δες σημείωση).
#Κουρκούτι#
1 αβγό,
½ φλ. αλεύρι,
1 γεμάτη κουταλιά κορν φλάουερ,
½ σχεδόν φλ. πολύ παγωμένο νερό (αν δεν είναι αρκετά παγωμένο βάζετε μέσα 1-2 παγάκια να παγώσει και τα στραγγίζετε).
Βήματα

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρίτσες στη θέση τους. Τις χαράζετε στην πλάτη, για να αφαιρέσετε τη μαύρη φλέβα και ύστερα τις χαράζετε κατά μήκος της κοιλιάς, για να μην κουλουριαστούν στο ψήσιμο. Κόβετε το καλαμάρι στα τέσσερα κατά μήκος και ύστερα κάθε κομμάτι στα δυο κατά πλάτος. Χωρίζετε ένα-ένα τα πλοκάμια του.

Κόβετε την πιπεριά στα τέσσερα κατά μήκος και ύστερα κάθε κομμάτι στα δυο κατά πλάτος. Κόβετε στη μέση κατά μήκος τις μελιτζάνες και ύστερα κόβετε σε τρία φετάκια κάθε κομμάτι, σαν φυσερό, αφήνοντάς τα ενωμένα στο πάνω μέρος. Κόβετε το καρότο σε λεπτά φετάκια κατά μήκος και ύστερα σε μπαστουνάκια 5 εκατοστά μήκος και πάχος 1 ½ εκατοστό.

Ετοιμάζετε το κουρκούτι λίγο πριν το τηγάνισμα. Χτυπάτε με πιρούνι το αβγό με το παγωμένο νερό και ύστερα αναμιγνύετε μέσα το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Δεν πρέπει να το χτυπήσετε πολύ- το μίγμα πρέπει να έχει «κουβαράκια» από αλεύρι.
Βάζετε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί, για να στραγγίζετε πάνω τα τηγανισμένα λαχανικά και ψαρικά. Βουτάτε πρώτα τα λαχανικά στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε τμηματικά σε μπόλικο ζεστό λάδι, για ½ περίπου λεπτό. Τα βγάζετε  πάνω στη σχάρα. Ύστερα, κρατώντας τις γαρίδες από την ουρίτσα, τις βουτάτε στο κουρκούτι και τις τηγανίζετε για 1 λεπτό.

Αλευρώνετε πρώτα το κομμάτια του καλαμαριού και ύστερα τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε για 1 λεπτό. (Μη βάζετε πολλά κομμάτια για να τηγανιστούν ταυτόχρονα, γιατί το λάδι κρυώνει και δεν γίνονται τραγανά). Τα σερβίρετε, συνοδεύοντάς τα με σος σουκιγιάκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ