ΑρχικήΦαγητάΨάρια - ΘαλασσινάΣουπιά (ή καλαμάρι) στα κάρβουνα

Σουπιά (ή καλαμάρι) στα κάρβουνα

TIP: “Αν οι σουπιές ή τα καλαμάρια δεν στεγνώσουν εντελώς, τότε δεν θα ροδίσουν στο ψήσιμο, γιατί περιέχουν πολύ νερό από μόνα τους.”

Συστατικά
6 μεσαίου μεγέθους σουπιές (ή καλαμάρια) με τα πλοκάμια τους,
μερικές πρέζες αλάτι,
λάδι για άλειμμα, λεμόνι.
Βήματα

Βεβαιωθείτε ότι οι σουπιές (ή τα καλαμάρια) είναι καλά καθαρισμένα, ότι δηλαδή αφαιρέθηκε το «κόκαλο», ο σάκος με το μελάνι και τα εντόσθιά τους (οι σουπιές, όπως και τα καλαμάρια, όταν είναι αποψυγμένες μπορεί και να μην έχουν μελάνι). Ύστερα, είτε χαράζετε το σάκο τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι κατά διαστήματα του 1-1½ εκ. στη μια τους πλευρά (την κοιλιά), προσέχοντας να μη φτάσετε μέχρι κάτω και να τις κόψετε, είτε ανοίγετε με μαχαιράκι το σάκο στη μέση από άκρου σε άκρο. Τα ανοίγματα είναι απόλυτα αναγκαία, γιατί αλλιώς ο σάκος θα φουσκώσει στο ψήσιμο και πιθανόν να σκάσει (πολύ επικίνδυνο).

Στεγνώνετε πολύ προσεχτικά τις σουπιές με απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζετε με ελάχιστο αλάτι (έχουν το δικό τους). Ύστερα, τις αλείφετε ελαφρά με λάδι.

Ζεσταίνετε καλά μια σχάρα στα κάρβουνα (όσο πιο καθαρή, τόσο το καλύτερο για να μην κολλούν οι σουπιές!) και την αλείφετε ελαφρά με λάδι. Ψήνετε πάνω τις σουπιές για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το μέγεθός τους). Οι σουπιές είναι έτοιμες όταν ασπρίσει η σάρκα τους και δεν είναι πια διαφανής και όταν η πετσούλα τους (η μεμβράνη τους) γίνει μοβ. Τις βγάζετε από τη σχάρα σε πιατέλα, τις ραντίζετε με λεμόνι και τις τεμαχίζετε.

Τις σερβίρετε αμέσως (με τον ίδιο τρόπο ψήνονται και τα καλαμάρια).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ