ΑρχικήΦαγητάΟρεκτικάΠατέ καπνιστού ψαριού

Πατέ καπνιστού ψαριού

Φτιαγμένο από καπνιστό σκουμπρί είναι μια ελαφριά επιλογή για ορεκτικό.

Χρόνος: 20 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 6-8 άτομα):

300 γρ. καπνιστό σκουμπρί (Smoked Mackerel)

200 γρ. τυρί κρέμα μειωμένων λιπαρών, ξεπαγωμένο

½ λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός + επιπλέον λεμόνια σε τέταρτα

μερικές σταγόνες ταμπάσκο (Tabasco)

2 κουταλιές μαγιονέζα

1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ή τρυφερά φυλλαράκια από φρέσκο κρεμμυδάκι + επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

μικρές φρυγανιές μπαγκέτας

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε και πετάτε την πέτσα του ψαριού. Αν θέλετε ένα λείο πατέ το τεμαχίζετε και το βάζετε στη γυάλα του πολυμίξερ. Αλλιώς, για ένα τραχύ πατέ, το ανοίγετε με πιρούνι, μέχρι να γίνει σαν ψιλοκομμένο. 

Για λείο πατέ, προσθέτετε στο πολυμίξερ το τυρί κρέμα και το χυμό του λεμονιού και το ταμπάσκο. Χτυπάτε το μίγμα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να γίνει ένας πηκτός πουρές. Τον αδειάζετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα τη μαγιονέζα, το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το σχοινόπρασο και ελέγχετε το αλατοπίπερο. Κρατάτε το πατέ στο ψυγείο για 1-2 τουλάχιστον ώρες, ή καλύτερα 48 ώρες. 

Για τραχύ πατέ (αυτό είναι το κλασικό) βάζετε το σκουμπρί σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα το τυρί κρέμα, τη μαγιονέζα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύετε να σμίξουν. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και το σχοινόπρασο και ελέγχετε το αλατοπίπερο. Όπως και το λείο πατέ, το κρατάτε στο ψυγείο για 1-2 τουλάχιστον ώρες, ή καλύτερα 48 ώρες.

Σερβίρετε το πατέ (λείο, ή τραχύ) πάνω σε μικρές φρυγανιές μπαγκέτας, πασπαλισμένο με επιπλέον σχοινόπρασο και επιπλέον λεμόνια σε τέταρτα για όσους θέλουν.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ