ΑρχικήΟρεκτικάΚρύαΑγκινάρες στο λάδι ιταλικό αντιπάστο

Αγκινάρες στο λάδι ιταλικό αντιπάστο

TIP: “Για πικάντικη γεύση, μπορείτε να βάλετε μέσα στο βάζο και μια ξηρή καυτερή πιπερίτσα ή 1 κουταλάκι μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι.”

Συστατικά
8 μαύρες αγκινάρες (ή 8 άσπρες),
½ λεμόνι ο χυμός,
2 φλ. (½ λίτρο) άσπρο ξίδι,
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι (σπόρους)
2 φύλλα δάφνης,
6 σκελίδες σκόρδα ξεφλουδισμένες, ολόκληρες,
αλάτι,
αποστειρωμένο βάζο.
Βήματα

Ετοιμάζετε μια λεκάνη (πλαστική ή ανοξείδωτη) με 2 περίπου φλ. νερό και το χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα φύλλα τους μέχρι να φτάσετε στα ανοικτόχρωμα τρυφερά εσωτερικά και ψαλιδίζετε τις μυτερές άκρες τους. Τις κόβετε σε τέταρτα και αφαιρείτε τα χνούδια της καρδιάς και τις ρίχνετε αμέσως στη λεκάνη για να μη μαυρίσουν.

Βάζετε το ξίδι με 4 φλ. νερό (1 λίτρο), τη δάφνη, τις σκελίδες σκόρδου, τους σπόρους πιπεριού και αλάτι (1- 1½ κουταλάκι περίπου) σε μια κατσαρόλα.

Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, στραγγίζετε και προσθέτετε τις αγκινάρες και τις αφήνετε να κοχλάσουν για 5-10 περίπου λεπτά, από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό. Οι αγκινάρες δεν βράζουν όλες με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό καλά θα είναι να τις ελέγχετε μια-μια μπήγοντας μέσα τη μύτη ενός μαχαιριού. Μόλις δεν βρίσκετε αντίσταση τις βγάζετε. Δεν πρέπει να τις παραβράσετε, μόλις να μαλακώσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνετε να στεγνώσουν πάνω σε διπλό απορροφητικό χαρτί από ρολό κουζίνας. Πρέπει να στραγγίσουν καλά (ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το χαρτί αν μουλιάσει).

Όταν κρυώσουν και στεγνώσουν, τις βάζετε σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι.

Ύστερα, τις περιχύνετε με ελαιόλαδο που να τις σκεπάζει και τις κρατάτε κλεισμένες στεγανά για 1-2 μήνες σε σκοτεινό μέρος (ντουλάπι π.χ.) πριν τις σερβίρετε. Σε κλειστό βάζο διατηρούνται μέχρι και δυο χρόνια, όταν όμως ανοίξετε το βάζο, τότε το βάζετε στο ψυγείο και τις σερβίρετε μέσα σε 6 μήνες.

Συνηθίζεται να σερβίρονται πασπαλισμένες με πιπέρι και τριμμένη ρίγανη (δεν είναι όμως απαραίτητο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ