ΑρχικήΦαγητάΟρεκτικάΛιβανέζικες µπαλίτσες «λάµπνε» (Labneh) 

Λιβανέζικες µπαλίτσες «λάµπνε» (Labneh) 

 

 

Συστατικά
1 ½ κιλό πλήρες αιγοπρό-βειο γιαούρτι (όχι στραγγιστό),
1 κουταλάκι αλάτι,
#Επιλογές για να τυλίξετε τις µπαλίτσες: #
Πολύ ψιλοκοµµένος µαϊντανός ή δυόσµος ή σχινόπρασο, αλεσµένη καρυδόψιχα, πάπρικα, αλεσµένα φουντούκια, χοντροαλεσµένοι σπόροι πιπεριού (µαύρο, άσπρο, ροζ ή ανάµικτοι), καβουρδισµένο σησάµι ανάµικτο µε ξηρό θυµάρι…
Βήματα

#Πρώτη µέρα:# Βάζετε το γιαούρτι σε ένα µπολ και ανακατεύετε µέσα το αλάτι. Απλώνετε στον πάγκο ένα τουλπάνι (µεγάλη γάζα ή καθαρή, λεπτή βαµβακερή πετσέτα κουζίνας) και αδειάζετε στο κέντρο του το γιαούρτι. Φέρνετε τις δυο γωνιές του τουλπανιού από διαγώνια, αντίθετα άκρα προς τα πάνω και τις δένετε µεταξύ τους σε κόµπο. Κάνετε το ίδιο και µε τις δυο άλλες γωνιές. Ύστερα, θα κρεµάσετε το τουλπάνι περνώντας ένα ξύλινο κουτάλι µέσα από τις δεµένες γωνιές και θα το στερεώσετε πάνω από ένα µεγάλο µπολ. Βάζετε το µπολ στο ψυγείο. Στην αρχή, το γιαούρτι θα βγάλει µπόλικα υγρά και θα πρέπει να αδειάζετε το µπολ συχνά. Μέχρι όµως την επόµενη µέρα, τα υγρά θα λιγοστέψουν πολύ.

#∆εύτερη µέρα:# Θα συνεχίσετε να κρατάτε το µπολ στο ψυγείο και να το αδειάζετε όταν χρειάζεται.

#Τρίτη µέρα: #Ξεκρεµάτε το τουλπάνι, ξεδένετε τις άκρες του. Το γιαούρτι θα έχει πήξει σε λάµπνε. Πλάθετε µπαλίτσες λάµπνε (µε 1 γεµάτο κουτάλι περίπου) και τις απλώνετε πάνω σε ένα δισκάκι ή πιατέλα. Τις βάζετε στο ψυγείο για να στεγνώσουν εντελώς, για 3 ώρες. Ύστερα, τις τυλίγετε σε ψιλοκοµµένο µαϊντανό ή σχινόπρασο, πάπρικα, καρυδόψιχα…Τις κρατάτε στο ψυγείο µέχρι να τις σερβίρετε.

Αν θέλετε, µετά που θα στεγνώσουν οι µπαλίτσες, χωρίς να τις τυλίξετε σε αρωµατικά, τις βάζετε σε αποστειρωµένο βάζo µαζί µε αρωµατικά (δάφνη, κλωναράκια θυµαριού, σκελίδες σκόρδο…) τις σκεπάζετε µε ελαιόλαδο και τις κρατάτε στο ψυγείο. ∆ιατηρούνται 1 εβδοµάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ