ΑρχικήΚρέαςΧοιρινόΓκάμον Ατλάντα

Γκάμον Ατλάντα

Συστατικά
2 περίπου κιλά γκάμον,
1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, μοιρασμένο,
2 λίτρα κόκα-κόλα (όχι Diet)
2 κουταλιές περίπου γαρίφαλα ολόκληρα,
2 κουταλάκια μουστάρδα σε σκόνη (από τενεκεδάκι),
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
1 κουταλιά μέλι.
Βήματα

Βάζετε το γκάμον (δεμένο) σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με κρύο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει, το στραγγίζετε και πετάτε το νερό.

Το επιστρέφετε στην κατσαρόλα με την πέτσα προς τα κάτω (αν χωράει έτσι) προσθέτετε την κόκα-κόλα, αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοψήνετε για 2 1/4 ώρες.

Αν το κομμάτι που πήρατε είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, τότε υπολογίστε το χρόνο ψησίματος 1 ώρα κατά κιλό περισσότερο ή λιγότερο από τη στιγμή που θα κοχλάσει.

Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C.

Βγάζετε το γκάμον από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει αρκετά για να το αγγίζετε (ή μπορείτε να το κρυώσετε εντελώς και να το τελειώσετε πριν το σερβίρετε).

Ύστερα, αφαιρείτε με μαχαίρι την πέτσα του, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό στρώμα πάχους.

Χαράζετε το πάχος σε κάπως μεγάλους ρόμβους (διαγώνια και σταυρωτά) και καρφώνετε πάνω στους ρόμβους τα γαρίφαλα.

Με προσοχή για να μη φύγουν τα γαρίφαλα, αλείφετε την επιφάνειά του με μέλι και ύστερα το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τη μουστάρδα (πάνω στο πάχος).

Το βάζετε σε ένα ταψί ντυμένο με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να «καψαλιστεί» η επιφάνειά του. (Αν το έχετε κρυώσει εντελώς, το ζεσταίνετε πρώτα λίγο για 15 λεπτά σε μέτριο φούρνο, πριν το τελειώσετε).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ