Αρχική Φαγητά Κυπριακή Κουζίνα Βαμμένα κόκκινα αβγά

Βαμμένα κόκκινα αβγά

Συστατικά
12 αυγά
1 φλιτζανάκι ξύδι
ριζάρι για κόκκινο χρώμα
φύλλα κρεμμυδιών για καφέ χρώμα
κίτρινες μαργαρίτες για κίτρινο χρώμα
κόκκινο λάχανο για γαλάζιο χρώμα,
μαϊντανό για πράσινο χρώμα
βιολέτες για μοβ χρώμα
Βήματα

Πέντε βήματα για να πετύχετε τα πιο τέλεια κόκκινα αβγά. Πλένετε τα αβγά για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες και ελέγχετε να μην είναι σπασμένα. Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζετε ένα πανί γενικού καθαρισμού (πετσί).  Τοποθετείτε τα αβγά, το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της κατσαρόλας για να μην κουνιούνται κατά τον βρασμό και σπάσουν.  Αν θα χρησιμοποιήσετε βαφή εμπορίου ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που θα βρείτε στο φακελάκι.

Αν όμως ψάχνετε πιο… οικολογικό τρόπο, τότε βάλτε νερό μέχρι να σκεπάζει τα αβγά και προσθέστε ένα φακελάκι ριζάρι κοπανισμένο ή φύκια ή κοκκινογούλια (παντζάρια) ψιλοκομμένα (για κόκκινο χρώμα) και 1 φλιτζανάκι ξύδι.  Όταν αρχίσει να κοχλάζει, μεταφέρετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και βράζετε για περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε τα αβγά να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.

Ακολούθως, τα βγάζετε με ένα κουτάλι και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βουτάτε ένα χαρτί σε λίγο ελαιόλαδο και τα γυαλίζετε.
#Με σχέδια#Αν θέλετε να «στολίσετε» τα αβγά σας, τότε ακολουθείστε την πιο κάτω… φυσική και ανέξοδη διαδικασία:

Θα χρειαστείτε παλιές νάιλον κάλτσες ή τούλι και φύλλα από διάφορα φυτά και λουλούδια. Αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε, βάζετε πάνω σε ένα αβγό ένα φύλλο και με προσοχή για να μη φύγει από τη θέση του το τυλίγετε με την κάλτσα.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε δυο φύλλα και να είναι στολισμένο γύρω – γύρω. Σφίγγετε ελαφρά την κάλτσα και στερεώνετε με μια κλωστή ή ένα ελαστικό συρματάκι. Μετά ακολουθείτε κανονικά τη διαδικασία βρασμού. #Χρώματα από τη φύση# Τα τελευταία χρόνια παραμένω πιστή στην παράδοση και βάφω τα αβγά που θα τσουγκρίσουμε το βράδυ της Ανάστασης μόνο κόκκινα, με ριζάρι.

Αν όμως, εσείς θέλετε να στολίσετε το καλάθι σας και με άλλα χρώματα, τότε η φύση διαθέτει και άλλες… οικολογικές αποχρώσεις. Για καφέ (φύλλα κρεμμυδιών), κίτρινο (κίτρινες μαργαρίτες), γαλάζιο (κόκκινο λάχανο), πράσινο (μαϊντανό), μοβ (βιολέτες).

Η μητέρα μου μού είπε ότι στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας τα έβαφαν με «πογιά», ένα είδος βρύων που φύτρωναν στους βράχους και βρίσκονταν κάτω από την θάλασσα. Μάλιστα, τα βρύα έδιναν στα αβγά ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ