ΑρχικήΟρεκτικάΖεστάΣτριφτές φετόπιτες

Στριφτές φετόπιτες

Συστατικά
#Για τη ζύμη#
4 φλ. αλεύρι Χωριάτικο
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλιά ούζο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό χλιαρό
#Για τη γέμιση#
3 συσκευασίες (600 γρ.) φέτα
1 συσκευασία (300 γρ.) µυζήθρα ή αναρή ανάλατη
#Για το ψήσιµο#
µπόλικο σπορέλαιο (ηλιέλαιο π.χ)
#Για το σερβίρισμα#
µέλι
4 κουταλιές σησάµι
1 κουταλιά µαυρόκοκκο
Βήματα

Σε ένα µπολ βάζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, το ξίδι, το ούζο και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ελαιόλαδο και ρυζιάζετε. ∆ηλαδή, τρίβετε µε τις παλάµες σας µέχρι να σχηµατιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζετε το νερό και ζυµώνετε µέχρι να έχετε µία αφράτη ζύµη. Σκεπάζετε το µπολ και αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά.

Σε ένα µπολ θρυµµατίζετε τη φέτα και την αναρή. Γεµίζετε ένα ποτήρι µέχρι τη µέση µε νερό. Σε ένα µπολ αναµιγνύετε το σησάµι και τον µαυρόκοκκο. Χωρίζετε τη ζύµη στη µέση και µετά σε 5 κοµµάτια. Πλάθετε σε 10 µπαλίτσες.
Παίρνετε ένα κοµµάτι και το πασπαλίζετε µε αλεύρι. Το ανοίγετε ελάχιστα και το βάζετε στη µηχανή. Ανοίγετε πρώτα στον αριθµό 1 και µετά σταδιακά µέχρι το 6. Κάθε φορά που το βάζετε στη µηχανή πασπαλίζετε µε αλεύρι για να µην κολλήσει. Στο τέλος, θα έχετε ένα φύλλο 60 εκ. Χ 14 εκ.

Με ένα κουτάλι βάζετε σε µία γραµµή, κατά µήκος του φύλλου και ένα εκατοστό πιο µέσα από την κάτω του πλευρά, 3 κουταλιές από τη γέµιση.
Στην πάνω πλευρά κατά µήκος βάζετε µε το δάχτυλο λίγο νερό για να το κλείσετε χωρίς να ανοίξει.

Τυλίγετε το φύλλο και στριφογυρίζετε. Με λίγο νερό κολλήστε τις δύο άκριες και τυλίξτε σαν σαλιγκάρι. Βάζετε λίγο νερό στα δάχτυλα των χεριών σας και κολλάτε την άκρη που εξέχει κάτω από το σαλιγκάρι. Το νερό είναι σαν κολλητική ταινία και έτσι δεν θα ανοίξει η πίτα. Μεταφέρετε σε αλευρωµένη επιφάνεια και τη σκεπάζετε µε πετσέτα. Επαναλαµβάνετε το ίδιο µε τα υπόλοιπα υλικά.

Ζεσταίνετε µπόλικο σπορέλαιο και βάζετε µέσα 2-3 πίτες. Χαµηλώνετε τη φωτιά στο µέτριο και ψήνετε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και περιχύνετε µε µέλι και πασπαλίζετε µε σησάµι και µαυρόκοκκο. Απολαύστε τις ζεστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ