ΑρχικήΓλυκάΚεϊκAναρόπιτα με αμύγδαλα και άρωμα λεμονιού

Aναρόπιτα με αμύγδαλα και άρωμα λεμονιού

Συστατικά
120 γρ. ξεπαγωµένο βούτυρο (8 κοφτές κουταλιές ή ελέγχετε από το βάρος του πακέτου) + λίγο για άλειµµα,
1 φλ. ζάχαρη,
1 κουταλάκι βανίλια,
2 γεµάτες κουταλιές ξύσµα λεµονιού (το κίτρινο µέρος µόνο),
4 αβγά χωρισµένα,
2 φλ. αλεσµένα αµύγδαλα,
300 γρ. αναρή ολόπαχη, λιωµένη µε πιρούνι (1 ¼ φλ. περίπου),
½ φλ. αµύγδαλα σε φετάκια,
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισµα.
Βήματα

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά µια µικρή στρογγυλή φόρµα µε ελατήριο, διαµέτρου 20 εκ. και ντύνετε τον πάτο και τα πλευρά της µε αντικολλητική λαδόκολλα.

Χτυπάτε στο πολυµίξερ ή το µπλέντερ ½ φλ. από τη ζάχαρη µε διακεκοµµένες κινήσεις του µοτέρ, µέχρι να γίνει ένα οµοιογενές µίγµα. Ύστερα, χτυπάτε σε ένα µπολ µε το µίξερ το βούτυρο µε τη βανίλια και το µίγµα ζάχαρης-ξύσµατος, µέχρι να ξασπρίσει και να γίνει σαν κρέµα για 10 περίπου λεπτά.

Προσθέτετε ένα-ένα τους κρόκους των αβγών, συνεχίζοντας το χτύπηµα και περιµένοντας να απορροφηθεί ο ένας πριν βάλετε άλλο. Χτυπάτε µέσα τµηµατικά τα αλεσµένα αµύγδαλα και ύστερα τη λιωµένη αναρή, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα.

Χτυπάτε σε ένα δεύτερο µπολ και µε καθαρό µίξερ τα ασπράδια µέχρι να φουσκώσουν, προσθέτετε λίγη-λίγη την υπόλοιπη (½ φλ.) ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπηµα, µέχρι να γίνει µια λεία και γυαλιστερή, πηκτή µαρέγκα. Ανακατεύετε το 1/3 της περίπου στο µίγµα των αµυγδάλων για να χαλαρώσει και ύστερα ενσωµατώνετε την υπόλοιπη, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα.

Αδειάζετε το µίγµα στη φόρµα, ισιώνετε την επιφάνειά του και σκορπάτε πάνω τα αµύγδαλα σε φετάκια. Ψήνετε την αναρόπιτα στο φούρνο για 40 – 45 περίπου λεπτά ή µέχρι να πήξει (όταν την αγγίζετε ελαφρά να µην αφήνει σηµάδι) και την κρυώνετε εντελώς µέσα στη φόρµα της, πριν τη σερβίρετε πασπαλισµένη µε ζάχαρη άχνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ