ΑρχικήΑγοράΟινοποιείο Κολιός

Οινοποιείο Κολιός

Χρυσή και πάλι η «Persefoni»
Το Οινοποιείο Κολιός στο χωριό Στατός/Άγιος Φώτιος της Πάφου έχει κάθε λόγο να είναι περήφανο και για τη φετινή «εσοδεία» βραβείων και διακρίσεων στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποστάγματος Θεσσαλονίκης.

Το λευκό κρασί Persefoni 2015 όχι μόνο κέρδισε χρυσό μετάλλιο αλλά έλαβε και την ειδική διάκριση για ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι. Το βραβείο της κατηγορίας αυτής θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος λόγω της αναγνώρισης του ποιοτικού δυναμικού της γηγενούς αυτής ποικιλίας διεθνώς και της παραγωγής κορυφαίων Ξυνιστεριών στην Κύπρο από διάφορους οινοποιούς. Πέρσι, το Kolios Winery κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια, ένα για το λευκό Persefoni και ένα για το ερυθρό Ayios Fotios.

Το Persefoni 2015 δοκιμάστηκε μαζί με άλλα 620 κρασιά από όλο τον κόσμο και βαθμολογήθηκε από 35 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κρασιά προέρχονταν από την Ελλάδα, την Κύπρο, Βραζιλία, Τουρκία, Σλοβακία και Τσεχία.

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Το λευκό ξηρό “Persefoni” 2015, προέρχεται από τα μοναδικά αμπελοτόπια των οροπεδίου του Βουνιού Παναγιάς και του Αμπελίτη όπου οι χειμώνες είναι πιο κρύοι και τα καλοκαίρια ήπια και δροσερά. Ότι καλύτερο δηλαδή για ένα φινετσάτο, λευκό κρασί το οποίο προσφέρει μία ελαφριά έκρηξη αρωμάτων και οξύτητας στο ίδιο ‘πακέτο’. Το λευκό “Persefoni” 2015 έχει έντονη και πλούσια μύτη με τυπικά αρώματα της ποικιλίας Ξυνιστέρι, όπως αρώματα εσπεριδοειδών αλλά και φρούτων του πάθους και λίτσι ενώ διαθέτει και μια γλυκιά νύξη πεπονιού. Στο στόμα είναι γεμάτο και εξαιρετική ισορροπημένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ