ΕΞΟΔΟΣΜεζέδες στην αυλή σε 7 αγαπημένες ταβέρνες

Μεζέδες στην αυλή σε 7 αγαπημένες ταβέρνες

Απολαμβάνουμε το σροσερό αεράκι του Σεπτέμβρη σε δροσερές αυλές, κήπους και πεζοδρόμους στην πόλη, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα και εκλεκτούς μεζέδες από την κυπριακή κουζίνα.

Από την Νταϊάνα Αζά

Ταβέρνα Ειρήνη

Διαθέτει την καλύτερη θέα στην πρωτεύουσα, από μια προνομιακή θέση σε ένα ύψωμα στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να την επισκεφθείς, καθώς οι αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και κυρίως τα ζουμερά σουβλάκια ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Κλείσε έγκαιρα τραπέζι και απόλαυσέ τα στον εξωτερικό του χώρο, αγναντεύοντας την πόλη από ψηλά. Δοκίμασε τα αφέλια με τον κόλιανδρο, τα spare ribs, αλλά και το κλέφτικο που σερβίρεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Άσσιας 28, Αγλαντζιά, Πλατύ, 96 646457.

Ο Κήπος της Χρυσαλινιώτισσας

Απλώνει τα τραπεζάκια μέσα στο πάρκο της Χρυσαλινιώτισσας και σερβίρει καλό σουβλάκι, σιεφταλιές και άλλους γευστικούς μεζέδες και είδη σχάρας. Μια ποιοτική και απέριττη κυπριακή παραδοσιακή ταβέρνα με πλαστικές καρέκλες και τραπεζομάντιλα, που όμως ξεχωρίζει τόσο για το (φυσικό) περιβάλλον, όσο και για την αυθεντικότητα στις γεύσεις του. Ακριβώς δίπλα από την ταβέρνα θα βρείτε και τον παιδότοπο, με τσουλήθρες και κούνιες.

Αθηνάς, Λευκωσία, 22 343447.

Ταβερνείο «Το Ιστορικόν»

Αν και ταβέρνα με παραδοσιακό χαρακτήρα, κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σταθερή ποιότητα στα κρέατα, στα ορεκτικά και τα μαγειρευτά του, αλλά και η ευρύχωρή του αυλή, με τα φωτάκια να φτιάχνουν την ιδανική ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες. Στο μενού θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από είδη σχάρας, αλλά και κλέφτικο, συκωτάκι αρνίσιο με κρεμμύδια, αβγά και ρόκα, μελιτζάνες με φέτα, κολοκυθοσαλάτα και σπιτική φοκάτσια.

Μάρκου Δράκου, Άγιος Δομέτιος, 22 780555.

Άγιος Επίκτητος

Πήρε το όνομα της από τον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, λόγω της μεγάλης αγάπης που έχει ο ιδιοκτήτης για το χωριό του. Η πολυετής εμπειρία του σε ξενοδοχεία για 40 χρόνια τον παρότρυνε να δημιουργήσει αυτή τη ταβέρνα στο Αρμενοχώρι, σε ένα υπαίθριο χώρο λίγο έξω από το κέντρο της Λεμεσού. Το μενού αποτελείται από σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, από τα χέρια της γυναίκας του ιδιοκτήτη, καθώς και πολλά κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα. Το πιο δυνατό του σημείο, ωστόσο, δεν είναι άλλο από τη μαγευτική του θέα, αφού αγναντεύει τη Λεμεσό από ψηλά, την πόλη και την παραλία.

Αμμοχώστου 18, Αρμενοχώρι, Λεμεσός, 99 346529.

ESOBGA

Η ταβέρνα του Συνδέσμου Αποφοίτων του English School βρίσκεται ενός του Πάρκου του Αγίου Δημητρίου, το μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο του Στροβόλου με πεζόδρομους, καθιστικούς χώρους, λίμνες με πίδακες και πλατείες και, το σημαντικότερο, πλούσια βλάστηση, που του δίνει μια ιδιαιτερότητα καθιστώντας το έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου. Στο εστιατόριο, που διατηρεί απαράμιλλη την ποιότητα των φαγητών του όλα αυτά τα χρόνια, θα παραγγείλεις κυπριακούς μεζέδες με το χοιρινό σουβλάκι να κρατάει δικαιωματικά τα σκήπτρα.

Πάρκο Αγίου Δημητρίου, Στρόβολος, Λευκωσία, 96 505060.                 

Στενορύμι

Καράολοι πουμπουριστοί, κολοκούθκια με τ΄αβκά, μανιτάρια στα κάρβουνα, πουργούρι, σούβλα και μακαρόνια του φούρνου είναι ανάμεσα στα παραδοσιακά πιάτα που θα γευτείς στο γνωστό αυτό ταβερνάκι της παλιάς Αγλαντζιάς, δημοφιλές τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Εκτός όμως από ποιοτικό φαγητό και όμορφη ατμόσφαιρα, το Στενορύμι είναι γνωστό και για τα γλέντια που στήνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ – και που κάνουν την κράτηση απολύτως απαραίτητη.  

Κυριάκου Μάτση 3, Αγλαντζιά, 22 876543.

Συκαμινιά

Ένα απ’ τα πρώτα παραδοσιακά μαγειρεία που άνοιξαν στην περιοχή της παλιάς Λεμεσού, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μας φτιάχνει καθημερινά μαγειρευτά φαγητά, με την προσωπική φροντίδα της κυρίας Δήμητρας. Στο φιλόξενο αυτό μέρος τα πάντα ετοιμάζονται με φρέσκα και αγνά υλικά, με τα πιάτα ημέρας να περιλαμβάνουν  όσπρια, κοκκινιστά και εποχιακά φαγητά. Δοκίμασε τα αφέλια με πουργούρι, τα φασόλια γίγαντες, τον μουσακά, το κολοκάσι με χοιρινό, τη μαρίδα, το γιουβέτσι κοτόπουλο και για το τέλος, ένα από τα επιδόρπια, όπως το κέικ ινδοκάρυδο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο λειτουργεί και ως ταβέρνα, ανοίγοντας τις πόρτες του και το βράδυ, με νόστιμους μεζέδες υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

Ελευθερίας 26, Λεμεσός, 25 365280.

Παλαιά Ελιά

Εδώ η παράδοση συναντά το σήμερα, με τις σιδερένιες φιγούρες αθλητών στα παράθυρα, να παραμένουν πρωταγωνιστές και δένουν αρμονικά με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στην Παλαιά Ελιά έχει σχεδιαστεί ένας χώρος οικείος για τους παλαιούς θαμώνες του Κεραυνού Στροβόλου και την ίδια στιγμή ελκυστικός και ζεστός για τους νέους, σε ένα συναπάντημα γενεών αλλά και γεύσεων, αφού οι φρέσκες συνταγές ανανεώνουν παραδοσιακές γεύσεις. Με ένα επιβλητικό γέρικο δέντρο ελιάς να δεσπόζει στη «μικρή πλατεία», υποδέχεται τους επισκέπτες και θαμώνες με ανοιχτά κλαδιά αγκαλιάζοντας παλιούς και νέους σε μια πανδαισία γεύσεων, μελωδιών και συναισθημάτων.

Σταδίου 44, Στρόβολος, 22 252600.

Φόρσος

Η διάσημη ταβέρνα της Λεμεσού, συνεχίζει εδώ και πολλές δεκαετίες να γεμίζει τα πολυάριθμα τραπέζια της στη μεγάλη αυλή με κόσμο κάθε ηλικίας, που την εμπιστεύεται για το πολύ καλό φαγητό και τους πολυάριθμους μεζέδες. Αν και κινείται σε γνώριμα μονοπάτια, ο Φόρσος καταφέρνει πάντα να κάνει τη διαφορά, σε ένα περιβάλλον παραδοσιακό, που αν και σε κοντινή απόσταση από την παραλιακή, έχει έντονο τον χαρακτήρα του χωριού. Πολλά από τα υλικά καλλιεργούνται σε ένα περιβόλι, κοντά στην ταβέρνα, ενώ πολύ συχνά διοργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική.

Αγίου Ελευθερίου 49, Μουτταγιάκα, 25329490.

Δείτε Επίσης