ΑρχικήΓλυκάΚραμπλ μήλων με σος καραμέλα

Κραμπλ μήλων με σος καραμέλα

Untitled 1

Υλικά

Σος καραμέλας:

½ φλ. ξανθή ζάχαρη

2 κοφτές κ.σ. ανάλατο βούτυρο

½ κοφτό κ.γ.ι αλάτι (αν την θέλετε ελαφρά αλατισμένη, ή ανάλογα με τη γεύση σας, λιγότερο ή καθόλου)

1/4 φλ. γάλα εβαπορέ

1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

Γέμιση μήλων:

6-7 μεγάλα, ή 8-10 μέτρια/μικρά κάπως σκληρά μήλα (Granny Smith, ή Pink Lady) ξεφλουδισμένα,  σε κύβους 2-2 ½ εκ. περίπου (χρειάζεστε 7 φλ. κύβους)

1/4 φλ. (2 κουταλιές) κορν φλάουρ

1 κοφτό κ.γ. κανέλα

½ κοφτό κ.γ.ι μοσχοκάρυδο

Κρούστα:

1 φλ. νιφάδες βρόμης (Rolled Oats)

½ φλ. απλό αλεύρι

½ φλ. καστανή ζάχαρη

½ κοφτό κ.γ.ι κανέλα

½ κοφτό κ.γ. αλάτι

120 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

½ φλ. παστά κράνμπερι (Cranberries), ή σταφιδάκια, προαιρετικά 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα την σος καραμέλας: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σος αλλά να μείνει ρευστή – όμως να μην είναι νερουλή- για 6-9 λεπτά (η σος θα πήξει περισσότερο κρυώνοντας). Την κρατάτε στην άκρη και αν χρειαστεί, όταν θα την χρησιμοποιήσετε, την ζεσταίνετε λίγο για να γίνει ξανά ρευστή. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180⁰C. 

Γέμιση: Βάζετε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι (χωρητικότητας 8-10 φλ. δηλαδή 2-2 ½ λίτρων) τα μήλα , το κορν φλάουρ , την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, τα ανακατεύετε, τα περιχύνετε με την σος καραμέλας και τα ανακατεύετε ξανά.

Κρούστα: Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, εκτός από τα κράνμπερι ή σταφιδάκια και δουλεύετε το μίγμα με τις άκρες των δακτύλων σας, μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα (αν μείνουν και κομματάκια βουτύρου στο μέγεθος μπιζελιού, δεν πειράζει. Ανακατεύετε μέσα τα κράνμπερι ή τα σταφιδάκια (αν θα βάλετε) και απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάω από τα μήλα.  

Ψήνετε το κραμπλ μήλων για 40-45 περίπου λεπτά στον φούρνο, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και η γέμιση κάτω από την κρούστα να «κοχλάζει». Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 10-15 λεπτά (για να δέσουν οι χυμοί του) πριν το σερβίρετε. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ