Για να μπορούμε να λειτουργούμε και να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποφύγει την αφυδάτωση, την περίοδο του καλοκαιριού, πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό και άλλα διάφορα υγρά.

Eξω στην αγορά υπάρχουν αρκετά είδη ποτών αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα αποτελούν υγιεινές επιλογές. Καλό θα ήταν να διαλέγουμε πάντα τα πιο υγιεινά ποτά, ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής αφού αρκετά από αυτά, όπως τα αναψυκτικά που είναι υψηλά σε ζάχαρη, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους και κατ’ επέκταση του λίπους.  Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να κοιτάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες ποτών πριν τα αγοράζουμε αφού μπορούν να μας κατατοπίσουν ως προς τι καταναλώνουμε.

Το νερό σίγουρα αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή ποτού και σίγουρα δρα ως ξεδιψαστικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δεν περιέχει θερμίδες αλλά ούτε και ζάχαρη, πράγμα που το κατατάσσει ως το πιο υγιεινό ποτό. Εάν δεν σας αρέσει το νερό, μπορείτε είτε να δοκιμάσετε το ανθρακούχο νερό ή ακόμη και να προσθέσετε μια φέτα λεμονιού αφού αυτό θα το κάνει πιο εύγευστο.

Οι χυμοί και τα smoothies αποτελούν μια εξίσου καλή και υγιεινή επιλογή ποτού αφού περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Συγκριμένα, ένα ποτήρι (150 ml) χυμού μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πέντε μερίδες φρούτων/λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα. Το καλύτερο για τον οργανισμό μας θα ήταν ο χυμός που καταναλώνουμε να είναι φρέσκος αφού σε άλλη περίπτωση μειώνεται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αυξάνεται η πρόσληψη ζάχαρης. Άρα, πριν αγοράσουμε οποιονδήποτε χυμό πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα για να είμαστε σίγουροι πως η επιλογή μας είναι υγιεινή.

Τα smoothies με τη σειρά τους θεωρούνται ως 100% φρέσκα και ως 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να έχει ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής. Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε φρέσκα φρούτα για να διασφαλίζετε όλο το φάσμα των θρεπτικών ουσιών για να φτιάξετε το smoothie.

Ο καφές είναι μια εξίσου διαδεδομένη επιλογή ποτού, ειδικότερα το καλοκαίρι, όπως και το παγωμένο σπιτικό τσάι και γενικότερα ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Αυτά τα ποτά και γενικότερα ο καφές, που πρέπει να υπάρχουν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, δρουν ως διεγερτικά αφού μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αίσθηση εγρήγορσης. Φυσικά, αυτό το αίσθημα διαφέρει από άτομο σε άτομο και σίγουρα δεν έχει σε όλους τα ίδια αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό, όσον αφορά αυτά τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας να αποτελείται κυρίως από νερό και φρέσκους χυμούς

ΝΟΤΑ ΣΥΡΙΜΗ
διατροφολόγος, ειδικός εκγύμνασης για παιδιά, [email protected]