Για την ταραμοσαλάτα:
Βάζετε την ψίχα από το µπαγιάτικο ψωµί σε ένα µπολ και ρίχνετε από πάνω το νερό. Την αφήνετε να µουλιάσει για 5 λεπτά.
Σε ένα µπλέντερ, βάζετε το ψωµί, τον ταραµά, το κρεµµύδι και αλέθετε καλά. Αναµιγνύετε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και τα ρίχνετε σιγά σιγά στο µπλέντερ χτυπώντας µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε το χυµό λεµονιού και συνεχίζετε το χτύπηµα. Βάζετε την ταραµοσαλάτα για 2-3 ώρες ή καλύτερα από την προηγούµενη στο ψυγείο και µετά να σερβίρετε.
Για το ταχίνι:
Βάζετε στον κάδο του µίξερ το ταχίνι και το χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο ο πολτός σησαµιού θα γίνει πιο αφράτος. Μετά, ρίχνετε σαν κλωστή το νερό (όχι παγωµένο ή ζεστό καλύτερα από τη βρύση) συνεχίζοντας το χτύπηµα σε µέτρια ταχύτητα. (Αφήστε 3-4 κουταλιές νερό για το τέλος γιατί µπορεί να µην το χρειαστείτε).
Βάζετε το χυµό λεµονιού, το αλάτι, το σκόρδο και το µαϊντανό. Αν χρειάζεται ρίχνετε και το υπόλοιπο νερό. Χτυπάτε για 2-3 λεπτά και σταµατάτε το µίξερ. Αφήνετε το ταχίνι για 10 λεπτά να «ξεκουραστεί» και ξαναχτυπάτε για 2-3 λεπτά.
Το βάζετε σε ένα µπολ που κλείνει και φυλάσσετε το ταχίνι στο ψυγείο µέχρι και 1 εβδοµάδα.