Μια διασταύρωση κέικ και cookie. Οι θεωρίες για το ποιος το ανακάλυψε δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αμερικανική εφεύρεση του 19ου αιώνα που αργότερα έγινε δημοφιλής στον Καναδά και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι από τα πρώτα ψητά γλυκά στα οποία προστέθηκε σοκολάτα.

Προετοιμασία: 25΄
Ψήσιμο: 20΄

Προσοχή: όχι παραπάνω, αφού το μπράουνι πρέπει να είναι μαλακό και σχετικά υγρό στο εσωτερικό του. Κάποιοι προτιμούν να το τρώνε ζεστό, αλλά δεν κόβεται εύκολα σε κομμάτια. Μπορούμε λοιπόν να το αφήσουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού το κόψουμε. Το σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια, τα οποία, αν θέλουμε, τα ζεσταίνουμε ελαφρώς στο φούρνο ή τα μικροκύματα. Οι Αμερικανοί συνοδεύουν κάθε κομμάτι με σαντιγί ή παγωτό, αλλά η θερμιδική αξία του γλυκού ανεβαίνει έτσι κατά πολύ. Κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ νόστιμο ως έχει και δεν χρειάζεται γαρνιτούρα.

Tip
Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές. Για παράδειγμα, παραλείπουμε τα καρύδια ή τα αντικαθιστούμε με άλλους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε επίσης να βάλουμε κομματάκια σοκολάτας και μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ.