Λουλούδια

Για να πλύνετε τα αποξηραμένα λουλούδια που έχουν λερωθεί πολύ, βουτήξτε τα σε κρύο νερό που έχετε βράσει με 2 κουταλιές της σούπας ξίδι.

Λεκέδες

Aν έχετε λεκέδες από νερό που έχουν στεγνώσει στα έπιπλά σας, ένα μίγμα οδοντόπαστας και σόδας μαγειρικής, είναι αποτελεσματικό. Τρίψτε ελαφρά με το μίγμα αυτό τους λεκέδες με ένα χνουδωτό νωπό ύφασμα. Μετά τρίψτε την επιφάνεια μ’ ένα μαλακό στεγνό ύφασμα.

Οι λεκέδες στα έπιπλα της βεράντας σας από ιδρώτα, αντηλιακά και γενικά λιπαρές ουσίες θα φύγουν αν προσθέσετε στο αλατόνερο και μερικές σταγόνες αμμωνία.

Για λεκέδες από μπίρα, βρέξτε τον λεκέ με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει ξύδι σε αναλογία 4 προς 1 (4 μέρη νερό και 1 μέρος ξίδι). Τέλος, ξεπλύνετε καλά.

Ο λεκές από μελάνι στα δερμάτινα φεύγει εύκολα αν τρίψουμε αμέσως το σημείο με ένα πανάκι που έχουμε βουτήξει σε λίγο γάλα .
Στο λεκέ από κρασί ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνατε με κρύο νερό.

Οι λεκέδες από καφέ στα φλιτζάνια από πορσελάνη φεύγουν πιο εύκολα αν τους τρίψετε με αλάτι και αφήσετε λίγο αλάτι επάνω τους για μια ώρα προτού τα ξεπλύνετε.

Για να βγουν όλοι οι λεκέδες από τα μαχαίρια σας και να αστράφτουν σαν καινούρια, τρίψτε τα με μισή πατάτα ωμή και μετά γυαλίστε τα με ένα μαλακό πανί.

Λακέδες από λάδι, σε κάθε ύφασμα, εξαφανίζονται αν τρίψετε το λερωμένο σημείο με απορρυπαντικό για πιάτα!

Για λεκέδες από παγωτό ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και ξιδιού. Ξεβγάλετε καλά με νερό και στεγνώστε την περιοχή πολύ καλά.