Γάλα

Για να μη φουσκώνει και χύνεται το γάλα που ζεσταίνετε, φροντίστε την επόμενη φορά να αλείψετε το χείλος του σκεύους που θα το βράσετε με λίγο βούτυρο. Το «κόλπο» αυτό δεν θα το αφήσει να ξεχειλίσει.

Εάν στην κατσαρόλα που βράσατε γάλα σας “πιάσει”, για να την καθαρίσετε βάζετε να βράσει με λίγο λάδι. Μετά αφαιρείτε την καμένη πέτσα από τον πάτο. Φεύγει αμέσως.

Γιαούρτι

Tο γιαούρτι στο μαγείρεμα είναι πολύ ευαίσθητο και εύκολα μπορεί να κόψει. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήστε φυσικούς σταθεροποιητές, όπως το ασπράδι του αυγού (ελαφρά χτυπημένο) ή το κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό).

Αν θέλετε να προσθέσετε γιαούρτι σε ένα ζεστό μίγμα, πρέπει πρώτα να αφήσετε το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην κόψει.

Γιουβέτσι

Για να μην λασπώνει το γιουβέτσι όταν το βγάλετε από το φούρνο ρίξτε 5-6 παγάκια και ανακατέψτε.

Γαλοπούλα

Πως να υπολογίζετε το χρόνο του ψησίματος. Ο φούρνος πρέπει να είναι μέτριος (στους 180°C) και ο χρυσός κανόνας λέει ότι για μια γαλοπούλα κάτω των 4 κιλών, υπολογίζετε 20 λεπτά για κάθε της κιλό + 70 λεπτά (μια γαλοπούλα 3 ½ κιλά π.χ. χρειάζεται 3 ½ Χ 20= 70 + 70= 140, δηλαδή 2 ώρες και 20 λεπτά. Για γαλοπούλες πάνω από 4 κιλά, υπολογίζετε 20 λεπτά για κάθε κιλό + 90 επιπλέον λεπτά. Φυσικά, επειδή οι φούρνοι διαφέρουν, ελέγχετε αν η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπώντας την στο στήθος με ένα σουβλάκι: Τα υγρά που θα βγάλει πρέπει να είναι εντελώς διαυγή, χωρίς ίχνος ροζ.

Βάλτε σχάρα στο ταψί για τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας με ρόδινο χρώμα παντού μην τη βάλετε απευθείας μέσα στο ταψί γιατί δεν θα ροδίσει ομοιόμορφα. Βάλτε λοιπόν μια μικρή σχάρα στο ταψί και τοποθετήστε την απάνω. Μικρές σχάρες που χωράνε στα ταψιά θα βρείτε στην αγορά σε πολύ λογικές τιμές.